"Не съм се виждал с Владимира Янева от четири години, преди това бяхме семейни приятели, но след като ми бяха повдигнати обвинения, прекратих връзката с нея", заяви бившият вътрешен министър и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю пред бТВ във вторник.

Цветанов каза, че е нямало политически натиск за Владимира Янева и Румяна Ченалова и че не е обсъждал ситуацията на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) с премиера Бойко Борисов.

По изтеклите в сайта "Биволъ“ записи започна проверка в етичната комисия на Висшия съдебен съвет, чийто председател е Ясен Тодоров. От един от разговорите става известно, че той се е обаждал на Янева и се е виждал с нея, за да я увери, че "тя няма да бъде закачана". В публикуваните от платформата "Болканлийкс" записи на разговорите между Янева и Ченалова, Янева твърди, че Борисов е поръчал да я "опраскат".

Цветанов  коментира и случая "Сидеров“.  "Ако аз бях вътрешен министър, щях да информирам председателя на парламента за случващото се пред НАТФИЗ в изборната нощ и заедно с прокурора щях да разпоредя задържането на Волен Сидеров на момента“, каза той. 
Според него полицията е имала достатъчно основания и правни възможности да арестува атакиста на мястото на скандала, а не да се чака свалянето на имунитета му. Той е убеден, че е имало законови възможности за незабавното арестуване на лидера на "Атака", независимо дали има или няма имунитет.
Цветанов обясни, че вътрешния министър Румяна Бъчварова получава пълната подкрепа от парламентарната група на ГЕРБ и от него, когато са търсени за съвет.
Запитан за обвиненията, че стои зад протестите в системата на МВР, Цветанов е обясни, че са безпочвени. Той подчерта, че се разграничава от тези, които уронват престижа. Заместник-председателят на ГЕРБ анонсира, че във вторник в 14.00 часа ще има среща с участието на представители на ПГ на ГЕРБ и шефа на вътрешната комисия в парламента ген. Атанас Атанасов, за да бъде обсъдено оттеглянето на предложенията на финансовия министър, които предизвикаха протести в системата на МВР. Те ще бъдат оттеглени между първо и второ четене.