Докато твоите ракети бият по нашите хора, ние ще режем гърлата на вашите близки. Това казва Мохамед Емвази, станал известен като главния главорез на „Ислямска държава” с прозвището Джихади Джон, обръщайки се във видеоматериал към президента на САЩ Барак Обама, след което обезглавява своята жертва. Записите с екзекуции бързо обиколиха света и станаха визитна картичка на терористичната организация „Ислямска държава” (ИД). Фигурата в тъмните дрехи, говореща за неизбежното възмездие на английски, но с британски акцент, стана символ на новия глобален джихад. В същото време посланието му, което отекна по всички точки на планетата, привлече интерес и съмишленици от целия свят, съобщава lenta.ru.Задачата по идентификацията и унищожението на Джихади Джон стана кауза и бе приета като въпрос на чест за западните спецслужби. В разкриването му се включиха специалисти от ФБР, МИ5 и Скотланд Ярд. Според The Daily Telegraph и National Post, анализирайки видеозаписите, експертите могат съставят ясен портрет на заподозрения, базирайки се на неговия глас и дрехи. Специалистите по различни видове оръжие са разглеждали неговия нож, за да се разбере кака може да бъде купен. 

Първоначално в пресата се появи информация, че под маската на Джихади Джон се крие Адел Абдел-Маджид Абдел Бари - син на известния джихадист Адел Абдел Бари. Младият човек също е живял в Лондон и е избягал в Сирия, за да воюва в състава на „Ислямска държава”.

На 26 февруари The Washington Post обяви истинското име на тайнствения палач.

Пътят на джихадиста

Мохамед Емвази е роден на 17 август 1988 година в кувейтския град Ел-Джахра. През 1993-а, според The Guardian, семейството на бъдещия терорист се мести във Великобритания, където в течение на три години чака да получи статут на бежанци. Според The Daily Mail родителите му предпочитали да живеят от помощи, а баща му пък станал шофьор на такси. Социалната система на Англия е похарчила по семейството около 400 хил. паунда.

През 1995 година Мохамед тръгнал на училище, което било близо до дома му. Според негови съученици той бил тихо и спокойно дете. Вкъщи семейството говорило на арабски и регулярно посещавало молитвите в близката джамия, но външно фамилията водела напълно британски начин на живот. Мохамед бил единственият мюсюлманин в класа. Запазена е анкета, която той е попълнил, когато е бил на 10 години. Бъдещият Джихади Джон е споделил в нея, че любимият му цвят е синият, любимото му животно е маймуната, любимият му анимационен филм е The Simpsons, а любимата храна - чипс. След 20 години той си се представял като „футболист, който вкарва гол”.

„Той играеше футбол във всяко голямо междучасие на обяд. С помощта на футбола той учи нови думи и изрази на английски. Както всички момчета и той искаше да е нападател. С добри оценки не се отличаваше, но бе спортна натура, и то популярна”, споделя бивш съученик на Емвази. 

Друг приятел на бъдещия джихадист пък си спомня такава случка. „По време на игра Махамед много силно си удари главата в металната греда на вратата. След инцидента не го видяхме 6 седмици. След тази черепно-мозъчна травма той вече не беше същият”, казва съученикът му. 

В средното училище Мохамед се е старал да бъде прилежен ученик, но ислямът вече оказвал все по-силно влияние върху неговото поведение в живота. Той започнал да носи по-традиционни дрехи, а неговите сестри наденали хиджаб. Окончателно неговото поведение се променило при постъпването в Уестминстърския университет. Там Емвази започнал да посещава различни дисциплини и попаднал под влиянието на Билал ал-Бирджави, член на „Ал Кайда”. 

Негов състудент си спомня, че Мохамед Емвази започнал да участва във вечеринки с алкохол, пушил марихуана и често започнал да се бие със състудентите си.

По същото време Емвази вече е бил засичан и на организирани маршове на радикалните ислямисти в Лондон. Смятайки, че именно Билал ал-Бирджави е способствал за радикализацията на младия мъж, властите в Британия пет пъти са му позволявали да пресича границата на Англия в периода от 2006-а до 2009-а, но без да знаят за неговите истински намерения. Ал-Бирджави е убит след атака с безпилотен самолет през 2012 година.

Бивш състудент на Емвази в интервю за The Daily Mail казва, че в учебното заведение са били създадени всички условия за радикализация: „Веднъж отидох на среща на мюсюлманското общество и те с радост и одобрително ръкопляскаха на събитията от 11 септември”. 

Според него ислямските радикали са съставили ясен план да привличат на своя страна студенти.

След като завършил университет и получил диплома за програмист, Емвази заминал за Танзания, след което с негови приятели се опитали да проникнат в Сомалия под предлог, че отиват на сафари. Емвази не е пуснат в страната, а е качен на самолет и изпратен в Холандия. В писмо до организацията CAGE, която се занимава със защита за несправедливо обвинени в тероризъм, Мохамед писал, че него го е разпитвало британското контраразузнаване, което го обвинило в опит да се присъедини към терористите от „Аш-Шабаб”.

След като се върнал в Лондон, той разбрал, че полицията е разпитвала семейството му и семейството на приятелката му, след което момичето отказало планираната сватба.

Тогава Мохамед решил да се прибере в Кувейт, за да не бъде повече преследван от страна на властите. Година по-късно се върнал в Лондон, за да види родителите си. По думи на бъдещия джихадист на летище „Хитроу” офицер от контраразузнаването го разпитвал за целта на пътуването му и дори го „блъснал в стената”. Не го пуснали обратно в Кувейт. 

„Аз се чувствах като заключен”, пише Емвази до сътрудниците на CAGE. 

По съвет на родителите Емвази променил името си и се опитал да замине за Кувейт още веднъж през 2013-а, но пак му отказали. Няколко дни по-късно той изчезнал, а по-късно съобщил на близките си, че е в Сирия.

Двама британски медици, които са говорили с Емвази в Сирия, разказват за The Daily Mail, че първоначално Емвази смятал да се присъедини към организацията „Джабхат ан-Нусра” и им казал, че няма какво да губи. 

В крайна сметка Емвази се влял в редиците на „Ислямска държава”, където бързо направил „кариера”. Заедно с трима други британци той охранявал затвора в столицата на самопровъзгласилия се халифат Рака. Там той получил и своя прякор – заради британския си акцент затворниците наричали четиримата стражи като Джордж, Ринго, Пол и Джон - в чест на музикантите от The Beatles.

Четиримата пазачи вардили най-ценните заложници - граждани и поданици на страни от Западна Европа. Пазачи се отличавали с голяма жестокост - използвали електрошок, давили затворниците с вода и инсценирали различни мъчения. В интервю за CNN един от бившите затворници споделя подробности за издевателствата на Джихади Джон: „Той ме вдигна и ме накара да танцувам с него танго. Главата ми бе отпусната и аз се боях, че ще ме бият. Той ме водеше из затвора, но в един момент ме блъсна на пода. После ме биха, а след това се опитаха да ми откъснат носа, но със зъби”.

След като личността на Емвази е разкрита, той престава да се появява във видеозаписи. Статусът на Джихади Джон е намален и той вече не олицетворява глобалния и всемогъщ джихад. За него вече се знаеше кой е и какъв е – имаше име, имаше семейство и история.

Неговата смърт няма да повлияе на военния потенциал на „Исламска държава”, но е факт, че едно от основните оръжия на самопровъзгласилия се халифат е унищожено.