Върховният административен съд /ВАС/ пусна отново в експлоатация пломбирания на 25 септември карусел 1 в „Монтюпе“. Според магистратите на последна инстанция неправилно производствената линия за леене на алуминий е запечатана, докато в същото време се водят съдебни битки дали принудителното й затваряне е законно, или не. Затова, докато не се излезе с окончателно решение по спора, каруселът може да работи. Това е последната дума на съда, който отмени решението на русенските магистрати. На 12 октомври местният Административен съд отсече, че загубите на „Монтюпе“ от спряната линия не могат да са за сметка на здравето на хората, и реши, че правилно тя е запечатана. Становището на ВАС, пред когото решението бе обжалвано, обаче бе противоположно.
Както стана ясно преди седмица, пломбираната от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ леярна се оказала разпечатана на 27 октомври и прокуратурата прави проверка как се е стигнало до това положение.
Сигнал за случилото се пуснал самият изпълнителен директор на френската компания, който пък бил уведомен от служител.
Съдебната сага около леярната, в която се произвеждат глави за „Ауди“, започна заради оплакванията на дружеството, че губи много пари, докато всъщност друг трови въздуха в Русе. Според „Монтюпе“ те са невинни и не замърсяват, но екоинспекцията ги е нарочила за нарушител и е запечатала едно от важните им производства след масовото обгазяване на 14 срещу 15 септември. Затова юристите на компанията започнаха съдебно оспорване на самото принудително пломбиране на леярната. Поискаха, докато тече битката, производството да продължи да работи. И посочиха, че около 20% от общия оборот на „Монтюпе“ идва от леенето на цилиндрови глави, което става именно в карусел 1. В цифрово изражение загубите възлизали на средно 2.5 милиона евро месечно - толкова плащали от „Ауди“. А ако фирмата спре да изпълнява поръчките си и наруши договора с автомобилния гигант, то рискува завинаги да бъде отписана като бизнес партньор и лоялен доставчик. 
На първа инстанция съдът не сподели доводите им и превес взе грижата и превенцията за здравето на хората. Върховните магистрати обаче прочетоха фактите по друг начин. Те обърнаха внимание, че до налагане на принудителното пломбиране се е стигнало заради замервания на 2 и 9 юли, а към момента на запечатването извършените замервания били в норма. Освен това замърсяването на въздуха в Русе е продължило въпреки спирането на карусел 1, поради което не можело да се направи извод за накърняване на обществения интерес, тоест законовата презумпция за наличие на защитим обществен интерес била оборена.