Страните от ЕС единодушно застанаха зад френската молба за подкрепа с военни мисии след атентатите в столицата Париж в края на миналата седмица. По-рано Франция поиска активирането на неизползвана до сега част от споразуменията на съюза.
Париж използва малко известен член на Лисабонското споразумение, който предвижда помощ, ако една от страните членки бъде нападната.
„Днес Франция поиска помощта и съдействието на цяла Европа. И днес цяла Европа отговори единодушно „да“, каза върховният представител по външна политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини по време на пресконференция с френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан. Тя допълни също, че този член до сега никога не е бил използван.
Член 42-7 е сходен с Член 5 от споразумението за членство в НАТО, който САЩ активираха след атентатите от 11 септември 2001 г. и доведе до намесата на водената от Вашингтон коалиция в Афганистан.
Френският министър заяви, че тепърва Париж ще проведе срещи с други държави от съюза, за да прецени с какво могат да помогнат.
В знак на солидарност ЕС също така показа готовност, че ще се съобрази с френското предупреждение, че Париж може да е неспособен да изпълни ангажиментите си за дефицит заради засилване на мерките за сигурност след нападението.
„Правилата на Пакта за стабилност не спират държавите членки от определяне на своите приоритети. Ние разбираме, че приоритетът сега е сигурност“, каза еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.
В официалната молба на Париж до ЕС се казва, че страната „би искала да помоли своите европейски партньори за тяхната двустранна подкрепа в борбата срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, както и за увеличено военно участие от държавите членки при операционните действия, в които участва Франция“.
„Днес ЕС чрез гласа на всички държави членки единодушно изрази своята пълна подкрепа и готовност да даде необходимата помощ“, каза от своя страна Могерини. Тя допълни, че тъй като ЕС няма своя собствена армия, съюзът няма да участва във военни действия, но може да предложи помощ за координирането на молбите за помощ от Франция.