Разходите за луксозни частни самолети са намалели за първи път от 2009 г. насам, показва изследване на индустрията. Доставките на такива летателни машини за периода до 2025 г. ще се изчисляват на общо 270 млрд. долара. Според новата прогноза на американската компания Honeywell International това е с 3,6% надолу в сравнение с предходните им очаквания от 2014 г.Спадът е причинен основно от отслабването на икономиките на Бразилия, Русия, Индия и Китай, обединени в организацията БРИКС, както и от политическите конфликти в Средния Изток и Африка. Очакванията на Honeywell International са, че в рамките на следващите пет години най-сериозен спад на пазара на частни самолети ще има в САЩ – с 61%.

Този резултат обаче е логичен, като се има предвид, че там търсенето на подобни летателни превозни средства е значително по-високо от останалите части на света, пише money.bg. В Латинска Америка спадът ще е с 18%, в Европа – с 14%, а в Средния Изток и Източна Азия – с по 3%. Според тазгодишната прогноза забавянето на китайската икономика е оказала осезаемо влияние върху пазара на частни самолети в цяла Азия. Освен това в рамките на страната търсенето е допълнително потиснато, заради мерките на властите в Пекин за строги икономии и борба с корупцията.

Проблемите на пазара в Европа идват от бавното възстановяване на еврозоната и отслабналите местни валути. От друга страна обаче през последните години в Латинска Америка има повишено търсене, като най-големият пазар в тази част на света е Мексико.