Войната започна - независимо дали сме готови или не, заяви в студиото на Нова телевизия лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева.
Очевидно има война на световете.
Ние можем да си представяме, че изповядваме ценности, които са върха на ценността, да си представяме, че за нас те са най-важните, но не знам защо си представяме, че и на други хора те са толкова важни. Очевидно практиката и животът опровергават, че нашите ценности са важни за тези хора.
Една от заблудите е, че бежанците вървят заради тези ценности към Западна Европа. - коментира Дончева.
Кой организира това, кой премахна диктаторските режими в Африка и Близкия изток?
На мястото на диктаторските режими в Близкия изток и Африка се създадоха ислямски режими, които се оказаха развъдник на терористи, посочи тя. 
Кой купува евтиния петрол? Кой им дава оръжията? Нашите общества са пропити от корупция, от желанието да забогатеш. За тези хора, които стават терористи, има висши ценности, за които искат да умрат. А за нашите общества на първо място са парите, каза тя Дончева.
Важният въпрос, посочи тя, е какво може да се направи оттук нататък. А това включва да се успокоят хората, да им се създаде надежда и устойчивост, смята Дончева. Според нея процесите не текат в самите религии. Те текат в един микс - политико-религиозен. Когато политици в най-големите страни в битка за територии и за ресурси, и за пари и влияние върху народи, започват да използват религията като средство.
Според мен трябва да запомним едно - 25-те години преход и почти десетте години присъствие в ЕС трябва да ни покажат, че не всички решения, които ни се дават отвън са панацея, че трябва да мислим със собствените си глави какви са нашите интереси и какво би могло да ни съхрани, добави Татяна Дончева.
Това, което прави Вишеградската четворка показва на западноевропейските лидери, че източноевропейските не са кухи лейки. Много добре знаем, че за да заемеш ключов пост в България, трябва международно одобрение. Как може президентът да обяснява, че Москва запалила хибридна война? Нали трябва да си подадат ръка. Външно министерство мълчи - така ще е, като на Борисов му слагат външен министър. Можеш да се дуеш за пред българската общественост, но в международен план си безгласна буква - отиваш и гласуваш за каквото ти кажат, коментира Татяна Дончева.
Вече няколко години бежанците от Сирия, от Африка и чак от Афганистан се трупат в Турция, тя поставя непрекъснато въпроса и няма отговор. Големи европейски политици, които изповядват ценности, защо почнаха да правят огради? Меркел направо да праща самолети в Турция и да взема бежанците директно в Германия, посъветва Дончева.
Ако Унгария, Чехия, Словакия и Полша затворят границите си, къде ще иде бежанската вълна? Трябва и ние да затваряме границите и да настояваме за решение, коментира още лидерът на Движение 21.
По думите на Дончева Башар Асад трябва да бъде възприет като възможност за регионална стабилност.
Бежанската вълна стимулира терористичния протест след вече големите мюсюлмански общества в големите мегаполиси като Лондон, Париж, Брюксел. Абсурдно е да кажеш, че западноевропейското общество има нужда от работна ръка и тези бежанци ще поправят демографската картина. След като толкова години, две-три поколения не ги поправиха, сега ли ще стане, попита Дончева. Смятам, че процесите не текат само в религиите, ами в един политико-религиозен микс. Заради битката за ресурс и пари се използват религиите като средство, подчерта Дончева.