Въпреки че от началото на годината са загинали 602 души, има негативна тенденция за увеличаване на броя на катастрофите. Трябва да направим така, че да намалеят катастрофите. Това заяви Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи, предаде репортер на БГНЕС.
Как да се приберем след приятна вечер навън зависи от нас, ние избираме това. По думите му най-безопасния начин да приключи една вечер навън е като се обадим на приятел или се приберем с такси.
Във връзка със световния ден за споменаване на жертвите в катастрофи няколко партньорски организации, заедно с Българския червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, Пътна полиция и Асоциация на пострадалите при катастрофи организираха инсталация от различни автомобили - такси, линейка, пътна помощ, катафалка и полицейски автомобил. Целта е да се покажат различните начини, по които може да завърши една вечер. Мотото на инсталацията е “Ти избираш начина, по който да се прибереш”.
Тодоров призова хората освен да си спомнят за загиналите по пътищата, живите да бъдат по-разумни и да спазват правилата.
От своя страна д-р Живка Димитрова от Българския червен кръст, заяви, че катастрофите са най-нелепата причина за смъртност на хората у нас. Всяка година загиват стотици, а ранените са хиляди, като много от тях остават инвалиди за цял живот.
Според Димитрова този проблем е колкото държавен, толкова и обществен. Необходимо е да се води превенция, която да започва от най-ранна детска възраст. Необходимо е всички да се обединят, за да намалеят тези произшествия. Димитрова посочи също, че са необходими “крути мерки за нарушителите”.
Тя посочи също, че от няколко години има традиционна акция, която започва от този ден и продължава цяла седмица - във ВМА се приемат дарители на кръв, а в цялата страна в Центровете за трансфузионна хематология.
Тодоров пък допълни, че продължава да работи акцията за събиране на видеоклипове с нарушители по пътищата, като до момента има над 700 изпратени клипа, показващи различни нарушения и над 100 души са вече санкционирани от КАТ.
Главен инспектор Тенчо Тенев - началник на отдел Пътна полиция, допълни, че КАТ разчита още повече хора да се включат в тази кампания. Относно това, че жертвите по пътищата се увеличават, Тенев посочи, че на фона на това за годината има с 220 тежки катастрофи по-малко на годишна база. Ранените са също с около 200 по-малко. Повечето жертви идват от това, че тази година катастрофите, които са станали са много по-тежки. Само на територията на София има убити шест души повече.
За да намалеят жертвите, Тенев препоръчва по-строг контрол към гражданите. От няколко дни вече тече акция “Зима” - затегнати са и нещата в техническия пункт на КАТ София, където се издават регистрациите на автомобили. Според него вече се обръща много по-голямо внимание на това колите да са с хубави гуми за зимата - с необходимите грайфери, фарове, измиващи устройства, чистачки. Всичко, което е необходимо за безопасно управление през зимата. По тази причина и първоначалната регистрация на автомобилите (поне по 700 на ден в София) става по-бавно.
Той заяви и че няма проблеми с регистрацията на автомобили и няма проблеми с регистрационните номера.