Най-малко 153 души са убити във различни райони на френската столица и прилежащата й община Сен Дени от взривове и огнестрелно оръжие, предава CNN, като се позовава на официална информация от френските власти.
По данни на министерството на вътрешните работи на Франция, 112 са жертвите от заложническата драма в концертната зала „Батаклан“.
Останалите са убити на различни места в града, включително в Сен Дени, където е разположен националният стадион, край който вчера прогърмяха експлозии и изстрели по време на мача между Франция и Германия.
Терористичните атаки във френската столица са извършени на шест различни места в града. Това съобщава ТАСС, като се позовава на изявление на парижкия прокурор.
Отговорността за кървавите терористични атаки във френската столица е поела радикалната групировка „Ислямска държава“ (ИД), твърди италианската телевизия Sky Tg24.
Президентът Франсоа Оланд обяви извънредно положение в цялата страна и затвори границите.
„Това е война срещу нас. Ще се бием заедно”, написа в туитър бившият френски премиер Франсоа Фийон.
„Стотици” бяха взети за заложници в нощния клуб Батаклан на „Шанз Елизе”. Преди това нападателите стреляли на месо с калашници и убили десетки. Един от терористите крещял: „Това е заради Сирия” и „Аллах Акбар”. Концертът бил на рокгрупата Eagles of Death (Орли на смъртта).
Настъпила страшна паника, хората тръгнали да бягат, крещели, пуснати били и сирени. Полицията опитала да блокира улици и настанал пълен хаос. Драмата приключи, след като командоси щурмуваха залата и застреляха поне двама терористи.
Убитите в залата са над 100 според Ройтерс.
Според силите за сигурност на няколко места в Париж текат драми с вземане на заложници, предаде в. „Дейли телеграф”.
Това са най-кървавите атаки във френската столица от десетилетия. Една от тях стана в ресторант в центъра, друга - в бар край стадион „Стад дьо Франс”, трета - в Халите. Общо са поне 7.
Експлозия разтърси бар край стадиона, на който отборът на Франция играеше приятелски мач с Германия. Журналист на Би Би Си, намиращ се на мястото, съобщи, че вижда поне 10 души на улицата, които са убити или тежко ранени. Френският президент Франсоа Оланд присъствал на мача, когато атаките започнали. Той е бил евакуиран в 22,15 ч местно време и отведен във вътрешното министерство. Там е започнал извънредно кризисно заседание с министрите и премиера Манюел Валс.
Досега никоя организация не е поела отговорност за атентатите. Привърженици на Ислямска държава вече изказват възхищение от атаките, използват и специален хаштаг.
Американкият президент Барак Обама направи извънредно изявление, в което изтъкна, че е направен опит да бъдат тероризирани невинни граждани и атаката не е просто срещу Париж, а срещу цялото човечество и неговите ценности.