„Едно от важните неща, което можем да очакваме тази седмица е намаляване на таксите по вписванията в търговския регистър с 22 %". Това обяви по време първия национален форум "Правителство – бизнес" в зала 3 на НДК вицепремиерът Даниела Бобева.

По думите и бизнесът ще спечели от тази мярка около 4 млн. лева. 26 режима, които ще се дебатират на заседанието на кабинета в сряда касаят предимно строителството, както и някои разпоредби по социални въпроси, отбеляза вицепремиерът.

Един от ангажиментите на правителството е намаляване на административната тежест за бизнеса, подчерта още Бобева. Още утре по време на заседанието на Министерски съвет ще бъдат разгледани още 26 режима, които да улеснят работата на фирмите.

Бобева заяви, че над 1200 от лицензионните режими са свързани с европейското законодателство, но кабинетът предвижда разхлабване на административната регулация.

Тя подчерта, че правителството предвижда премахването на планираните годишни отпуски, което по думите й, създава огромни трудности на фирмите. Това облекчение е важно за малките и средни предприятия, каза още Бобева.

"Третият пакет са предложения от Търговско-промишлената палата, Стопанската камара и Индустриалния капитал, като тези мерки ще обсъдим със социалните партньори", заяви вицепремиерът.

Правителството опитва да прави консенсус на икономическа политика, каза още Бобева. Тя отправи критики за бавното придвижване на закона за обществените поръчки в парламента и изрази очакване в скоро време промените да бъдат дебатирани на второ четене от депутатите.