Българската ИТ компания Мусала Софт, която започна работа в Македония с 10-на души, възнамерява до 2019 г. да инвестира 20 млн. евро и да открие 300 работни места, заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Владимир Пешевски.
"В резултат на усилията на македонското правителство и Агенцията по привличане на чуждестранни инвестиции българската компания Мусала Софт започва работа в Македония. Запланувано е до 2019 г. в страната да се открият 300 работни места. Става въпрос за високо квалифицирана работна ръка, която ще работи за развитието на най-модерните софтуерни продукти", заяви на съвместната пресконференция. Пешевски.
"Това, което ще се произвежда в Македония ще бъде 100 % предназначено за износ, а уменията, които работещите ще придобият в компанията, ще може да ги прилагат навсякъде, което ще е предизвикателство за младите и образовани хора", уточни още той. "В момента в Македония наемаме малък брой хор, но те са висококвалифицирани, с голям опит и на важни позиции. Това е така, за да можем по нататък да се разширяваме. Всички минават през нашето вътрешно корпоративно обучение и ще продължим да правим това и когато се разширим и в Македония", каза от своя страна президентът на компанията Елена Маринова.
Тя уточни, че имат програми за обучение на млади и по-възрастни хора, но са фокусирани, към по-младите, защото като партньор е македонското правителство. "В България имаме успешни програми на обучение на хора, които идват от други сектори, където процентът на неработещи е голям и прилагаме техните опити към ИТ сектора. Надяваме се това да правим и в Македония", каза още Маринова.