Шофьорите на леки коли, които си позволят да карат с летни гуми през зимния сезон, ще отнасят солени глоби.
Това се зарече строителният министър Лиляна Павлова по време на пресконференция, на която беше отчетена готовността на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за предстоящите снежни месеци.
Тя добави, че много по-сериозни ще са санкциите за камионите, като в тази връзка се обмисля да се завишат изискванията за дълбочината на грайферите на гумите им. Наред с това парламентът се очаква да гласува промени, с които да се въведат два типа глоби за тировете. Първата категория ще са санкции, които няма да може да бъдат обжалвани, а размерът им ще е до 150 лв.
Вторият тип глоби ще са по-високи, но тепърва ще се разисква как точно ще се определят. Една от строгите мерки, които държавата възнамерява да вземе, за да предотврати тежки трагедии по пътищата, е и спиране на чуждите транзитни камиони на границите, ако те не отговарят на изискванията и не са с достатъчно надеждни гуми по време на зимния сезон.
"Статистиката показва, че по-голямата част от пътните произшествия стават именно след подобно неспазване на правилата и заради това се налага затягане на контрола", смята Павлова.
По думите й събраните пари от глобите ще отидат за превенция по пътищата, включваща монтиране на легнали полицаи в градовете, както и изграждане на мантинели и поставяне на пътни знаци извън населените места. Шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров посочи, че ведомството има готовност да реагира при падането на първия сняг.
Повечето фирми са запасени на около 80 процента с нужната сол за целия сезон. Останалата част, която е внос, също е пристигнала с кораби и вече се превозва до пунктовете. Изчисленията показват, че за цялата зима ще са нужни около 106 660 тона сол, като до момента са осигурени 71 617 т. Налични са и 5663 тона луга при необходимо количество от 11 168 т. Вече има доставени 168 579 тона пясък, но до края на март ще са необходими около 297 918 т, посочи Лазаров.
Той добави, че е направена проверка на фирмите изпълнители и са им издадени предписания, тъй като е установено, че част от камионите са с неработещи акумулатори или гребла. Освен това имали затруднения с намирането на шофьори, които да поемат 24-часовите смени.