Българският олимпийски комитет отличи днес призьорите, спечелили медали и престижни класирания от последните големи първенства при параолимпийците.
На церемония във фоайето на Централния вход на Националния стадион „Васил Левски“ се събраха донеслите отличия и слава за България от Световното първенство по лека атлетика в Катар, Европейско първенство по тенис на маса в Дания и Световни игри по лека атлетика за младежи в Холандия и др.
„Вие сте поредното доказателство, че пред човешката воля, дух и желание няма непреодолими прегради. Прекланяме се пред вас, пред вашия дух, сърце и желание и се опитваме всячески да ви помагаме. Вие сте отлични посланици на съвременна България и много ярки примери за силни и успешни личности. Бъдете все така непримирими и последователни в търсенето на успеха и реализацията в обществото. Желая ви още много победи и отличия, с които да правите горди всички българи“, с тези думи председателят на БОК Стефка Костадинова се обърна към присъстващите, като апелира бизнесът да подпомага в бъдеще повече тези заслужили наши сънародници.
След това всеки един от призьорите ни получи специален плакет на БОК. Поздравление отправи и Илия Лалов, президент на Българска параолимпийска асоциация. Много от призьорите са покрили нормативи за участие в Рио 2016, а Стела Янева и Ружди Ружди вече имат спечелени квоти за Параолимпиадата, освен тях двамата България има още една параолимпийска виза от стрелбата с лък.
На церемонията днес присъстваха членовете на управата на БОК Здравка Йорданова, Стефан Китов, Красимир Инински, Йорданка Благоева, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, изтъкнати спортисти от близкото минало, деятели и треньори.