Два чувала с изборни книжа бяха отворени вчера в Административния съд по делото, с коeто се оспорва резултатът от кметската битка на втори тур във Ветово. Жалбата срещу победилия с 3233 гласа досегашен кмет Георги Георгиев от местната коалиция „Бъдеще за всички“ бе пусната от опонента му от ДПС д-р Мехмед Мехмед, загубил с минимална разлика.
Заради твърденията, че в камарата с недействителни гласове били сложени валидни бюлетини, в съдебна зала бяха разпечатани пликовете в две секции - от урните във Ветово и в Писанец. На обстоен преглед бяха подложени невалидните бюлетини - 5 в Писанец и 11 в спорната секция във Ветово. Оказа се, че техният брой отговаря на попълненото в протоколите, но адвокатът на д-р Мехмед заяви, че част от бюлетините спокойно можели да се сметнат за валидни.
Загубилият кандидат оспори изборните резултати не само в тези две секции, но в още няколко урни във Ветово, Кривня и Сеново. Освен това поиска разпит на 10 свидетели, включително и на депутата Ферихан Ахмедова, която да опише, че чувалите с бюлетини са били отворени в изборната нощ, а не запечатани, както си му е редът. Настояваше се да се чуе и временният кмет Сашо Цанков, който да разкаже за изключително трудната работа по подготовка на изборите. Наложило се той да работи само с една секретарка, тъй като всички служители в Община Ветово внезапно се били разболели или излезли в отпуск и той нямал ресурс да движи администрацията.
Председателката на Общинската избирателна комисия във Ветово Татяна Бойчева впрочем потвърди за затлачената работа и разказа, че на помощ са викани експерти от различни кметства, но отказали да работят във Ветовската община, а една дори припаднала, като чула предложението.
По време на съдебното заседание лъснаха и фрапантните условия и атмосфера, при които трябвало да работи ОИК. Председателката Бойчева призна, че в част от документите на комисията можело да има пропуски, но те не се дължали на неглижиране или некомпетентност. Причината била, че ОИК се помещавала в паянтова барака, която след края на балотажа на 1 ноември била обградена от над 30 едри мъже, по думите й тежащи над 100 килограма, които започнали да блъскат по прозорците, а бараката буквално се тресяла. 
В крайна сметка съдът не допусна до разпит нито един от исканите свидетели. Магистратите прецениха още, че няма смисъл от ново преброяване на действителните бюлетини. Практиката и законът повеляват повторно преброяване на гласовете от съда само в случаите, когато има обективни данни за спор между членовете на СИК по резултатите от гласуването. В 10-те протокола, описани в жалбата, няма съществени несъответствия, нито данни за спорове в комисията, затова няма основание да се броят действителните бюлетини, категоричен бе съдът. Затова сметна, че по делото има достатъчно доказателства, които да помогнат да се заключи дали резултатът от балотажа е законен, и обяви, че до дни ще излезе с решение по казуса.