Фирма „Берус“ не желае да участва в снегопочистването на Дунав мост, стана ясно на вчерашното заседание във връзка с готовността на Русенска област за зимния сезон. От митническото управление обясниха, че са провели разговор с шефа на фирмата, но са получили отказ. Предстои още един разговор и ако не се постигне съгласие, ще се търси друг вариант и други фирми. Миналата година именно фирма „Берус“ почистваше съоръжението, като дори бе единственият кандидат по обявената обществена поръчка. 
Общините Русе, Сливо поле, Иваново и Борово нямат проблеми и са готови да посрещнат зимата. Останалите обаче се оплакаха от лошото състояние на част от третокласните пътища.
В Бяла проблемен е пътят Пет кладенци-Бистренци заради пропадането в града, но от Областно пътно управление заявиха, че за този участък има роторен снегорин и преминаването ще бъде осигурено.
В Ценово проблемна се оказва границата с Великотърновска област, заради която се създава един участък „ничия земя“ между Новград и Свищов, който никой не почиства и се създава тапа. Границата се уточнява с Велико Търново и проблемът ще бъде решен, стана ясно на заседанието.
Пътят от Кацелово до Две могили е в отчайващо състояние, а по пътя Пепелина-Широково има дупки от 20-30 см, като се налага да се кара на зиг-заг, а това създава предпоставки за катастрофи, алармира кметът на Две могили Божидар Борисов. Освен това в този участък клоните са превзели част от пътните платна, като проблемен е и мостът преди Кацелово.
Оказа се, че община Ветово тепърва ще обяви поръчка за избор на снегопочистваща фирма, но въпреки това увериха, че няма да оставят затворени пътищата. 
От Областно пътно управление ще осигурят по два влекача на критичните участъци, сред които Мойсев баир и дългото спускане преди Бяла. Закупена е и 5000 метра оградна снегозащитна мрежа, която да бъде поставена в земеделските земи, като областният управител Стефко Бурджиев се ангажира да съдейства, за да се получи разрешение от земеделските производители за поставянето на съоръженията.
Оказа се, че тежкотоварният влекач на пожарната не е в добро състояние, но пък до края на месеца се очаква да получат машина за пълнене на чували с пясък. От БЧК-Русе ще заредят с материали двата кризисни центъра в Бяла и Бъзън през следващата седмица.
На заседанието стана ясно, че няма ледоразбивач за река Дунав, а освен това е нужен и нов нефтосъбирач. Двата проблема ще бъдат обсъдени с Румъния, за да се кандидатства с проектни предложения по Трансграничната програма.