Поредно обжалване спира изпълнението на още една обществена поръчка - за избор на нов оператор на регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци. На 1 март Община Русе обяви за победител в конкурса фирма „Берус“, която вършеше тази дейност в последните години. За следващите две години тя предложи цена за депониране на неопасни отпадъци от 9,17 лева без ДДС на тон при годишен таван от 412 000 лева с ДДС. Другият участник в процедурата ДЗЗД „ЕКО ЕКС 2021“ бе отстранен от класирането заради пропуски и неточности в подадените за участие в обществената поръчка документи.      

Загубилият надпреварата консорциум е обжалвал решението на Община Русе от 1 март в Комисията за защита на конкуренцията, която вчера, 16 март, е стартирала производство по жалбата. В обединението „ЕКО ЕКС 2021“ влизат „Д Консей“ ООД (дружеството на „Топлофикация Русе“, стопанисващо сепариращата инсталация) и „Хийт Енержи“ ЕООД със седалище в Перник.
Обжалването може да отложи сключването на договора с избрания изпълнител с месеци. И очевидно поради това Общината е обявила нова обществена поръчка за стопанисване и експлоатация на депото за срок от 6 месеца. Процедурата вече е „Договаряне без предварително обявление“, а оферти се приемат до 25 март. Максимално допустима стойност за 6 месеца е 206 300 лв. с включен ДДС, като се допуска договорът да се продължи с още 6 месеца.
Непрекъснатите обжалвания по обществени поръчки вече причиняват доста главоболия на общинската управа, която заради постоянните отлагания е притискана от сроковете по множество важни проекти. Няколко пъти започва отначало поръчката за изграждане на инсталацията за анаеробно разграждане на битови отпадъци на стойност над 23 млн. лева, по която още няма избран изпълнител. Бави се и изборът на доставчик за 15 нови тролейбуса за 17,1 млн. лева, където процедурата стигна до Върховния административен съд и се наложи да бъде стартирана наново.