Няма да има съкращения сред въоръжените сили, но предстоят съкращения в рамките на администрацията. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На въпрос с каква цел ще се провеждат консултации с партиите в НС, Ненчев обясни: "Защото програмата за развитие на отбранителните способности е изключително важна за Министерството на отбраната. Това е изключително важен документ, който бих искал да обсъдя с парламентарно представените партии в парламента". "Влезе и промяна в Закона за съвместна охрана на въздушното ни пространство и бих искал да изясня тези въпроси преди да влязат в пленарна зала", коментира още той.
Във връзка с това има ли възможност правителството да отпуска повече пари за отбрана оттук нататък, министър Ненчев заяви, че е изключително удовлетворен от това, което са постигнали. "Малцина вярваха, че това е възможно. Изпълняваме изцяло ангажимента, който сме поели като страна-членка на НАТО септември 2014 г., в Уелс. Увеличаваме бюджета за отбрана, който става почти 1, 35 % от БВП. В него има предвидени 80 млн. лв. целеви разходи за военновъздушните сили, още толкова за военноморските сили. Приблизително около 40 млн. лв. са предвидени за сухопътните войски, което е изключително голям успех за нас", допълни той.
Ненчев обясни, че бюджетът за отбрана от 2 % от БВП и трябва да е факт до 2024 г. "Постепенно нараства и вече получаваме изключително високи оценки от партньорите си, че успяхме да достигнем този процент", каза още той.
"Предвидени са 2 нови кораба за военноморските сили и изграждането им започна. Най-вероятно те ще бъдат изработени в България. Имаме предвидени и 13, 14 машини, което изцяло отговаря на очакванията на сухопътни войски", добави Николай Ненчев.
По думите му, вероятно ще се проведе Съвет по отбрана в края на месеца, на който ще се обсъди категоризацията на служителите в 1 и 3 категория труд. "Няма да има съкращения сред въоръжените сили, но предстоят съкращения в рамките на администрацията", заяви той.
На въпрос колко души са напуснали въоръжените сили след проекта за бюджет 2016, Ненчев отговори, че е получил 12 рапорта, което е незначително. "Благодаря на всички онези, които проявиха мъдрост, разбиране и се вслушаха в призива ни да останат далеч от улицата. Вярвам, че те постъпиха правилно. За мен винаги е било важно тези съществени въпроси да бъдат решавани в институциите, които са отговорни за тях, а не на улицата", посочи министърът на отбраната.