Цветният и наситен с много динамика и българолюбиви действия и жестове живот на един от големите български интелектуалци Петър Увалиев е запечатан в черно-бели фотоси, подредени в изложба в Историческия музей. Експозицията, подбрана и обработена от Иво Хаджимишев, която бе открита снощи в музея, е част от посвещенията на 100-годишнината от рождението на Увалиев - дипломат, театрал, преводач, публицист, учен, филмов творец. За Увалиев, известен и с псевдонима Пиер Рув, ще припомнят също премиера на издадената неотдавна книга с негови радиобеседи - томът, който е първият от поредица, ще бъде представен тази вечер от 17.30 ч в РИМ. А пет филма с неговото съпричастие ще бъдат прожектирани в поредицата „Петър Увалиев (Pierre Rouve) - връстник на българското кино“ - прожекциите са на 13, 17, 19, 20 и 21 ноември от 16 ч в зала „Княз Александър I“ на музея, входът е свободен. Българинът е работил със световни имена в киното като Чарли Чаплин, Микеланджело Антониони, Федерико Фелини, а с Карло Понти са създали обща компания.  
За именития българин, който от 1948 г. е поискал политическо убежище във Великобритания, но е посветил целия си живот на България, разказаха вчера Йордан Йорданов от фондация „Петър Увалиев“ и вдовицата на интелектуалеца Соня Рув-Увалиева. Тя разкри историята на псевдонима на своя съпруг. Той сменил дългото „Увалиев“ с по-краткото „Рув“, като превел собственото си име с френското Пиер. А сестрата Дора пък „взела“ останалата част от фамилията - тя е известна като френската изкуствоведка Дора Валие. 
От 2016 г. фондацията ще връчва годишна награда на български писател, музикант, художник, който живее в чужбина, но е допринесъл много за културата на своята родина, каза Йордан Йорданов.