Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан оцени, че Сърбия през миналата година е положила големи усилия за приближаване към ЕС, заради което е по-близо до отваряне на първите преговорни глави.

"Вярвам, че условията са изпълнени и преговорите могат да започнат тази година”, заяви Хан, представяйки доклада за напредъка на Сърбия и другите кандидат-членки пред Съвета на външните работи на ЕП.

Той оцени, че има напредък в подобряването на отношенията между Белград и Прищина, а в регионалното сътрудничество сърбите са се отнасяли много конструктивно.

Хан отбеляза, че Сърбия в момента изпълнява амбициозни реформи и изрази надежда, че реформите в правосъдието, борбата с организираната престъпност , както и икономическите мерки, ще продължат.

В годишния доклад за напредъка на Черна гора се препоръчва партиите да проведат конструктивен диалог в парламента, както и предстоящите избори да се проведат съгласно новото изборно законодателство.

ЕК отбелязва, че Черна гора е постигнала „добър напредък” по шест глави, в 26 глави е констатиран „определен напредък”, а по една глава е оценено, че „няма напредък”. От Комисията изтъкват ролята на Черна гора в регионалното сътрудничество, както и факта, че страната подписа два двустранни договора за сътрудничество с Босна и Херцеговина и с Косово.

В икономическите критерии Черна гора е „умерено подготвена” за функционирането на пазарна икономика. Констатиран е ръст на БВП, напредък във фискалната консолидация , но заплашена фискална издръжливост при изграждането на автопътища.

Като коментар за черногорските протести на опозицията ЕК препоръчва всички инциденти с насилие и прекомерна употреба на сила от страна на полицията да бъдат адекватно разследвани.