350 изпита за шофьорска книжка е анулирала автомобилната администрация от началото на годината.
Това съобщи за "24 часа" шефът на агенцията Цветелин Цветанов. Преглеждат се записите десет месеца назад и където се установи, че по време на изпит са се разменяли листовките, резултатът се зачерква. Това означава, че дори курсистът вече да е получил книжка, от КАТ я отнемат.
Цветанов даде пример със собственичка на автошкола в град в Северозападна България. Дамата, въпреки че има училище за шофьорски книжки, се явявала на теория за категория "С+Е". На записите се видяло как тя разменя листовката си със свой курсист, който се явява за категория "Б". Тя решава листовката на курсиста и той взема изпита, а тя взема неговата грешна и нея я късат. И така 23 пъти. Случаят е предаден на Икономическа полиция. В този град са анулирани 40 вече взети изпита.
Резултатите на 10, взели теория във Варна, също са анулирани. В Стара Загора пък са хванати двама с белязани листовки.
Автомобилната администрация ще въвежда и идентификационни карти за кандидатите за шофьорски книжки и за преподавателите. Когато двамата влязат в автошколата за часове по теория, това да се регистрира. Същото е и когато двамата се качат в колата за час по кормуване. Така ще е ясно, че обучението се провежда наистина и някой няма да взема пари, без да ги е заслужил. Предстои с бранша да се обсъжда и увеличаването на часовете за теория и практика. "Автомобилна администрация" предлага часовете по кормуване да бъдат увеличени от 31 на 40, а теорията от 40 на 45. Браншът обаче смятал, че 5 часа за теория са излишни. Предстои да приемем единна позиция, каза Цветанов.