Осем русенски забележителности бяха номинирани в кампанията „Място в сърцето“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“. Нейната цел е да се подкрепят проекти, свързани с обживяване и възстановяване на емблематични места в градовете.
Началото бе дадено в началото на октомври миналата година чрез специалния сайт myastovsarceto.bg. Там русенци направиха до началото на февруари своите предложения за градски емблеми, които заслужават допълнителна грижа. Това са романтичният русенски кей, църквата „Всех Святих“, Паркът на възрожденците, Старата полиция, построена някога за централа на Застрахователно дружество „България“, къщата на фамилия Бурови, къщата на славния командир на Пети пехотен Дунавски полк полк.Иван Петров, вдигната до дома на Баба Тонка, старата Музикална гимназия и виенската къща на „Придунавски булевард“.
От тях журито допусна до финалния кръг кея, храма и Парка на възрожденците. До края на месеца всеки може да гласува на сайта за предпочитаната от него номинация. Следват още два етапа - обявяване на дарителска кампания в полза на победителя до 30 юли и влагане на набраните средства за облагородяване на победилия градски символ.
До момента, може би заради лупса на подходяща разгласа, гласуването е привлякло интереса едва на двама души, но до края на февруари има време русенци да се активизират.