Новата гора край Русе в началото е само идея. Замисълът е на сдружението на съмишленици „СъГраждани“, обединени от желанието да превърнат говоренето в действие и намеренията в действителност.
Всичко започва точно преди година, когато сдружението решава да направи нов крайградски парк, в който хората да се срещат с природата и да имат ново любимо място за излети, пикници, разходки, фестивали... за дишане на чист въздух в зелено обкръжение. Със замисъла е запознат кметът Пенчо Милков, който не само го подкрепя, но и посочва подходящ терен - рекултивираното старо сметище по пътя за Николово. И през ноември 2021-а там са засадени първите 400 дръвчета.
Събраха се над 200 човека, повече отколкото очаквахме. Беше като празник. Накрая имаше музика, забавления. След това започнаха грижите за фиданките. 60% оцеляха, което според специалистите е много добър процент. Помагаха ни от Общината, в непрекъснат контакт сме с Чана Лозева /управител на ОП „Паркстрой“ - б.р./, разказва председателят на сдружението Боян Боцев.
В неделя, 27 ноември, от 11 часа, предстои втора кампания по залесяване на старото сметище. Този път с надежда за вкореняване ще бъдат 3300 фиданки акация, полски ясен и медоносния вид златен дъжд - много красиво медоносно дърво. Очакванията са за много доброволци. Важно е не само да носят не само удобни дрехи, а и лопати и десетлитрови туби за вода - за първите глътки на дръвчетата. Самата вода ще бъде осигурена от водоноска на „Паркстрой“. Накрая пак ще има забавления: музика, стрелба със спортен и класически лък, но и нещо ново и съвсем на място - два коня за езда, осигурени от близкия клуб по конен спорт.
Целта е да покажем на хората какво можем да направим заедно, когато ние го поискаме, а не когато някой ни каже, че трябва. Новата гора ще се превърне в парк, а паркът ще стане любимо място, може да стане домакин на екофестивал и той да се превърне в традиция. Нужно е само време и постоянство, казва Боян Боцев.
Сдружение „СъГраждани“ е основано миналата година, вече има и официална регистрация.
Движещата идея в него може да се опише с максимата „Мисли глобално, действай локално“.
Липсва ни активно гражданско общество и това няма да се промени, докато не започнем да действаме. Не само да недоволстваме заради един или друг проблем, а да се опитаме да го решим, да излезем от зоната си на комфорт, да поемем лична отговорност. И когато хората видят, че се получава, това само увеличава енергията им. Заедно можем, не е случаен девизът на Народното събрание. Когато човек действа, започва да се учи, започва да вижда как се увеличават резултатите. Прекалено много пропасти има в обществото, първо бяхме разделени от отношението към коронарируса и ваксините, после от войната в Украйна... Различните мнения са нещо нормално, но яростното противопоставяне е вредно. Някой има интерес от него, но това не са нито хората, нито страната ни. Важно е да започнем да строим мостове един към друг, а не да ги горим, обяснява Боян Боцев. 
А той е човек с широк поглед. След завършването на Дойче шуле в Русе се дипломира в Рурския университет в Бохум, Германия. Работи по специалността си във Франкфурт, Щутгарт и вероятно мнозина са се учудили, когато решава да си тръгне от уредената Германия и да се прибере в родината. Първо се установява в София, но това е само спирка по пътя към родния град.
На страна като нашата не й е нужна свръхцентрализация, освен София трябва да има още няколко големи центрове - двигатели на развитие - и Русе задължително трябва да е един от тях. Казах се - трябва да си там, разказва Боян - IT консултант в русенска фирма, решил не да се оплаква от неуредиците в града си във фейсбук, а да го променя.
Това е и една от целите на залесителната акция в неделя - хората да се съберат заедно, да видят резултата от труда си и да се почувстват като общност.