Двама мъже починаха от грип в русенската болница. И в двата случая вирусът е бил фаталната добавка към хора в тежко общо състояние.
Наистина има два доказани случая, при които причина за смъртта на пациентите е грипът, но трябва да се знае, че и двамата са хора с много хронични съпътстващи заболявания. Това каза изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Владин Петров.
Първият починал е бил с хронична бъбречна недостатъчност и е поддържан с хемодиализа.  
Неговия организъм беше толкова слаб, че дори една обикновена инфекция щеше да доведе до същия фатален край, посочи д-р Петров.
Другата жертва е на 64 години. Човекът, който страдал от хипертония и сърдечни проблеми, е бил приет в спешното отделение на 30 януари със силно усложнено здравословно състояние и с дихателна недостатъчност вследствие на тежка пневмония.
Един от лекарите ни каза, че това е една от най-тежките форми на грип, които е виждал, казаха покрусените близки на починалия.
Направихме всичко възможно и необходимо, но въпреки десетдневното лечение в Интензивно отделение не можахме да се справим с възстановяването му, посочи д-р Петров.
Хората трябва да обръщат внимание на себе си и близките си, да търсят личните си лекари и да не омаловажават грипа. Вирусът не е смъртоносен, но за хора в крехко здраве може да е фатален, допълни още болничният шеф.