Най-високата сграда в света – небостъргачът Бурж Халифа - бе осветен в цветовете на националния трибагреник на България. Практиката за осветяването на изумително високата сграда не е нещо необичайно за Обединените Арабски емирства, съобщава sociopower.net.Една от причините за осветяването на небостъргача в цветовете на трибагреника може да е решението на Република България да открие посолство в столицата на Обединените Арабски Емирства – Абу Даби? Неведнъж досега сградата е била осветявана в чест на откриването на чужди посолства, пише "Стандарт".

Миналата седмица българското правителство реши да открие българско посолство в Абу Даби, столицата на Обединените Арабски Емирства.

Досега България има единствено генерално консулство в Емирство Дубай. Дипломатическите отношения с ОАЕ са установени през октомври 1991 г., но до този момент не са откривани посолства, което значително ограничава възможностите за развитие на политическите и икономическите връзки.

Откриването на посолство в Абу Даби е мотивирано с факта, че ОАЕ придобива значително влияние на регионално и международно равнище и се превръща в световен икономически и търговски център с огромно влияние и авторитет.

Освен в това, в страната пребивава сравнително голяма българска общност – около 3500 души, като тенденцията е нейният брой да нараства. Това е най-голямата българска диаспора в субрегиона и една от най-големите за региона на Близкия изток, аргументираха се от Министерски съвет.

Рекордите на Бурж Халифа:

Най-висок небостъргач до върха: 828 m (предишен рекорд: Тайпе 101 – 509,2 m)
Сграда с най-много етажи: 160 (предишен рекорд: Уилис Тауър – 108)
Най-бърз асансьор: 18 m/s (предишен рекорд: Тайпе 101 – 16,83 m/s)
Първата най-висока конструкция в света, включваща жилищни площи
Най-висока външна наблюдателна площадка: 452 m
Най-висока джамия - на 158-ия етаж
Най-висока структурна фасада от алуминий и стъкло: 512 m
Най-висок плувен басейн - на 76-ия етаж
Най-висок нощен клуб - на 144-ия етаж