Съюзът на автомобилистите подкрепя идеята за поскъпване на винетките, но не драстично
Намерението на правителството е основателно, тъй като цените им не са променяни от много години. Те обаче не трябва да стават прекалено скъпи, защото вместо да се съберат средства от държава, ще се увеличат злоупотребите, каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Съюза инж. Емил Панчев.
Все още не е ясно конкретното предложение на кабинета, но според някои проекти сумата може да скочи двойно - от 67 лева в момента на 145 за годишна винетка.
При вариант на цена от 145 лева приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лв. на година, показват сметките на правителството. Парите трябва да бъдат насочени за ремонт на пътища или строежи на нови такива, за които няма еврофинансиране.
В обосновката на новите цени се припомня, че през тази година бюджетът отдели 100 млн. лв. за ремонти по старите участъци на "Тракия" и "Хемус".
Алтернативи са поскъпване на годишната винетка до 97 лв. или среден вариант от 120 лв. Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС, се казва в правителствения документ, цитиран от вестника. Там се допълва, че в Словения годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро.