Оставането без подслон и студът станали причина млад мъж да запали, без да иска, чуждо стопанство и да причини на фермера щети за 17 500 лева.
Историята е от януари 2014 година, когато несретникът, който работел без трудов договор в Полско Косово, бил изгонен от шефовете си. Останал на улицата и тръгнал пеша към Полски Тръмбеш, но в края на селото видял ферма, в която се е самонастанявал и преди. В стопанската постройка били складирани 2000 бали люцерна и 1000 бали слама от пшеница. Решил да прекара за пореден път нощта там и си легнал. От мразовитата зимна вечер обаче зъбите му затракали и бездомникът потърсил начин да се сгрее. Начупил царевичак и го запалил с кибрита, който носел в себе си. Огънят тръгнал да гори силно, а заради вятъра искрите от него се разнасяли в различни посоки. В един момент обаче пламъците станали толкова големи, че мъжът се усетил, че ще направи пожар, и започнал да ги гаси с крака. Огънят обаче бил по-силен от него и се разраснал из цялата стопанска постройка. Несретникът се изплашил и хукнал да бяга. Отишъл в борова гора в другия край на селото, където прекарал нощта, а на сутринта се върнал при работодателите си.
Лумналият огън около 20 часа бил забелязан от съседи, които звъннали на фермера. Той впрочем бил в стопанството си преди по-малко от час. Като се върнал обратно, видял, че овцете му са непокътнати, но са изгорели хилядите бали, които експертиза оценила на 10 500 лева. Отделно била сметната тяхната пазарна стойност и пораженията върху запалената постройка, от което сметката за щетите набъбнала сериозно.
За причинения по небрежност пожар, самопризнанията и заради нисък праг на интелигентност и правна култура, Беленският районен съд осъди младежа на 1 година и 4 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Присъдата може да се обжалва.