Богослужение на гръцки в храмовете по южното ни Черноморие се очаква да поиска Константинополският и Вселенски патриарх Вартоломей I при посещението си у нас от 8 до 10 ноември, научи БГНЕС.
По неофициална информация очаква се гостът, който е етнически грък, да поиска също премахването на паметника на Антим I от българската църква „Свети Константин и Елена“ в Одрин, а също българската църква да се откаже от използването на някои титли. Цариградската патриаршия още не може да прости на Антим I, задето през 1868 година скъсал с нея и повел борба за независима българска църква.
Иначе официално визитата на Вселенския патриарх минава за рутинна, с нея той връща посещението на нашия патриарх в Истанбул пред две години. Освен това ще му бъде присъдено почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ в Голямата зала на Българската академия на науките.
В хода на посещението си той ще отслужи литургия в храм паметника „Свети Александър Невски“ заедно с българския патриарх Неофит, ще извърши и поклонническо посещение в Троянския манастир.
Отделно от това ще има среща с деца на загинали полицаи, среща на четири очи с президента Росен Плевнелиев и с премиера Бойко Борисов.