Има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Здравей България” по Нова телевизия.
“Всяка стъпка, която се прави трябва да бъде обсъждана. Всеки законопроект, който се качва, трябва да бъде публикуван в рамките на 14 дни, за да бъде обсъждан. Финансовият министър е човекът, който иска да си върже бюджета”, заяви Цветанов. Той посочи, че когато е бил вътрешен министър по време на първия кабинет „Борисов” е имал много разговори и спорове с тогавашния финансов министър Симеон Дянков. „Премиерът се намесваше при окончателното решение. Не знам как е взето това решение, но протестите са спонтанни”, категоричен бе Цветанов.
Той уточни, че като вицепремиер и министър знае какви усилия са полагали служителите, за да изпълняват служебните си задължения и да помагат на обществото.
Според Цветанов социалните придобивки за служителите в МВР, всъщност са компенсации, защото когато те постъпват на работа, имат определени ограничения като това да бъдат винаги на разположение, да са длъжни да предупреждават, ако пътуват извън страната, да са в отсъствие в семейството и т.н. „Трябва да се отнасяме с определеното уважение към тези служители. Присъствал съм на погребения на служители и знам какво преживяват семействата”, добави Цветан Цветанов.
„Сектор „Сигурност” беше разрушен до момента, в който Йовчев направи законодателните промени, без да са обсъждани. Сектор „Сигурност” винаги е бил недофинансиран, всеки един от секторите също. Финансовият министър иска да направи рамката, за да не увеличава дефицитът, ако той расте”, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ. Той обясни, че не знае защо не е направена връзка с министерството при сегашните промени, приети в МС. „Мога да кажа, че всички се консолидирахме, че вътрешният министър трябва да дойде и да обясни какво се прави, за да можем да вземем консенсусно решение, за да не дебалансираме държавата”, казаа още Цветанов.
Като представител на комисията по вътрешен ред и сигурност, вчера имахме заседание и всички се консолидирахме по това, че вътрешният министър и ръководството на МВР да дойдат в комисията и да обяснят какво стана, за да вземем консенсусно решение, каза още Цветанов. Не съм запознат с това решение, за него разбрахме от спонтанния протест, заяви още той. А всъщност парламентът е този, който ще реши.
Той призова и полицаите не затрудняват придвижването на гражданите с блокадите.
Цветанов репликира депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров за заплатите в БНБ и заяви, че му звучат популистко исканията за таван на заплатите в банката. Цветанов обясни, че заплатите в централната банка се определят като средноаритметични на заплатите в сектора. БНБ не е част от бюджета, а БНБ каквото събере, отива в бюджета.
Прекалено слаб е резултатът на Реформаторския блок . Ако бях на мястото на лидерите в Реформаторския блок бих си подал оставката при такива резултати на изборите, каза още Цветанов. Той изброи общините, в които партньорите им в управлението са спечелили самостоятелно – Струмяни, Добрич, Чепеларе, Перущица, Антоново и Симеоновград. А картата на България, на която се вижда доминирането на ГЕРБ той нарече обективност.
В Добрич се раздавали ваучери за лекарства за едни аптеки, ромите пък били доволни защото сметките им за ток били платени, каза още председателят на изборния щаб на ГЕРБ.