24 часа в денонощието и 365 дни в годината ще се брои трафикът по автомагистралите и пътищата от I клас, част от ТЕН-Т мрежите, съобщават от АПИ. Със средства от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. завърши изграждането на системата за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик.Монтирани са 100 броя преброителни пункта. Със средства от ЕС Агенция „Пътна инфраструктура“ завършва поредния иновативен проект, тъй като досега информацията за интензивността на трафика е получавана и обработвана изцяло ръчно. Броячи са инсталирани на автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“, „Марица“ и „Струма“, както и на първокласни пътища от републиканската пътна мрежа.

Системата за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик ще замени съществуващата досега ръчна система. Технологията, по която се осъществява броенето на трафика, е комбинация от камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства и по софтуерен път определят направлението на движение. Чрез индуктивни рамки, разположени в пътната настилка, се извършва класификация на видовете превозни средства – леки автомобили, камиони, автобуси и т. н.

Системата може да проследява генерирането на пътния трафик чрез неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване. Чрез измерването на трафика по пътната мрежа се доказва целесъобразността на извършените строително-монтажни дейности и устойчивостта на проектите във времето.

Инсталирани са и 3 системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия. Те ще отчитат температурата и влажността на въздуха, скоростта и посоката на вятъра, тип и количество на валежите, температура и влажност на пътната настилка и т. н. Трите станции са в областите Монтана (път Е-79 – при с. Долна Вереница), Благоевград (района на Кресна) и Бургас (път І-6).

Близо 4 млн. лв. е стойността на проекта за изграждане на системата за автоматизирано събиране на данните, уточняват от АПИ.