Има много какво да се подобри в сектор "Сигурност", заяви държавният глава Росен Плевнелиев, коментирайки вотът на недоверие към кабинета "Орешарски", поискан от ГЕРБ, който се дебатира в парламента.

"Вотът на доверие е един демократичен инструмент, с който всяка една демократична опозиция разполага и аз мисля, че това е добър повод да се чуят аргументи, да има качествен дебат и същевременно наистина да се набележат мерки. Надявам се да има сблъсък, но не на автобусите, а на аргументите и идеите, и от това да спечели сектор "Сигурност". Там има много какво да се подобри", коментира държавният глава.

Президентът се оплака, че все още не е получил от управляващите проектите на документи в сектор "Сигурност". "Нито един от тях не е дошъл в Президентството, никой не се е сетил да ни информира и да ни попита какво мислим по въпроса. Чувам, че ще ми отнемат конституционни права, чувам, че ще ми отнемат права, дадени със закони и питам някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза, отново в последния момент под масата или така както през 2012 година се разбрахме, в пълен консенсус пред очите на нацията се договорихме на КСНС. Нека да се върнем към вече договорения консенсус от 2012 година. Ще ми е интересно с какви аргументи Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат от собствените си думи през 2012 година, когато имахме КСНС по пакета закони в сектор "Сигурност" и постигнахме пълен консенсус. Тези закони някак под масата се подготвят", заяви Плевнелиев.