НАСА отново ще обяви за "ключови научни открития" за Марс този четвъртък в 21:00 българско време от централата на агенцията във Вашингтон.
От агенцията не съобщават предварителна информация за естеството на откритието.
По-рано на извънредни пресконференции НАСА съобщи за откриването на много подобна на Земята екзопланета и че има сериозни доказателства за наличието на солена, течаща вода на Червената планета.
Събитието ще се излъчва на живо по телевизионния канал на НАСА.
Участниците в пресконференцията са:
Майкъл Майер (Michael Meyer), водещ учен в програмата за проучване на Марс към централата на НАСА
Брус Джакоски (Bruce Jakosky), главен изследовател в Лабораторията за атмосферна и космическа физика (LASP) от Университета на Колорадо, Боулдър и космическия кораб MAVEN (Mars, Atmosphere and Volatile Evolution), който е на орбита около Марс
Джаспър Халекас (Jasper Halekas), водещ учен от университета в Айоваи мисията MAVEN
Якхъ Донг (Yaxue Dong), член на научния екип в LASP и MAVEN
Дейв Брейн (Dave Brain), член на научния екип в LASP и MAVEN


Прави впечатление, че преобладават учени, свързани с космическия кораб MAVEN, който е на орбита около Марс и изучава горната атмосфера на Червената планета.
Космическият кораб носи осем различни сензори на борда си, включително йонен масспектрометър и магнитометър, а според НАСА неговата цел е: "да определи ролята, която е изиграла през времето загубата на летливи вещества от атмосферата на Марс в космоса, давайки възможност да се вникне в историята на атмосферата на Марс и климата, течната вода, а и обитаемостта на планетата".