Жива верига и недоволството на над 20 души, опарени от това, че са си купили без да знаят ипотекирани апартаменти, отложи описа на имотите им, който трябваше да извърши вчера частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. 
Измамените новодомци за пореден път облепиха с ограничителни ленти входовете на блок „Теодора“ и препречиха  влизането в сградата. С плакати те попитаха дали има правосъдие и докога държавата ще е глуха за техните проблеми, а прокуратурата ще бездейства срещу измамите.
Както „Утро“ писа, собствениците на имоти в блок „Теодора“ са поредните подлъгани от строителния предприемач Явор Блъсков. Той стана популярен с амбициозните си проекти за изграждане на жилищни сгради и успя да спечели десетки клиенти в общо три кооперации. Без новодомците да знаят, че купуват ипотекирани апартаменти, съвестно си плащали вноските на бизнесмена, който вече бил заложил имотите им и разполагал с кредит. И тъй като не си плащал вноските, банката поиска частният съдебен изпълнител да опише и продаде на търг заложеното имущество, което все още се води на предприемача.
Вчера измамените хора потърсиха съдействие от новоизбрания кмет Пламен Стоилов и областния управител Стефко Бурджиев. На място при тях дойде изпълняващият длъжността кмет Димитър Наков, който обеща подкрепа от страна на Общината и покани на среща протестиращите. Наков обясни, че проблемът им действително е извън компетенциите на Общината, но бе категоричен, че когато гражданите негодуват, местната власт винаги се намесва и съдейства пред държавните органи. В крайна сметка двете страни се уговориха за разговор, по време на който да начертаят съвместните стъпки за разрешаване на проблема им.
Рано или късно ще трябва да бъде направен опис. Аз не мога нито да спра делото, нито да го прекратя. Ипотеката следва имота, а изпълнителният лист не е срещу хората, а срещу имота, обясни частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.
Бизнесменът Блъсков дължи около 2.5 милиона евро за строежа на „Теодора“, които банката си иска обратно. Вчера трябваше да бъдат описани около 10 имота. По-голямата част от ипотекираните жилища, магазини и гаражи, включително и заведение в кооперацията, вече бяха описани и за тях тече поредна публична продан. Някои от хората са сключили споразумение с банката и са купили за втори път апартаментите си, като са изтеглили кредит и са започнали наново да ги изплащат.