Студентката Адифе Мустафа от ДПС е новият кмет на село Татул след балотажа, като спечели с гласовете на 42 избиратели срещу 20 за кандидата на ГЕРБ – Мустафа Мустафа, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
Адифе е родена на 7 януари 1995 г. и е студентка 2-ри курс във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Кърджали, специалност „Икономика и туризъм“. Село Татул е на около 30 км от областния град, на 15 км източно от Момчилград и само на 200 метра в местността Каменна глава се намира едно от чудесата на България – светилището на Орфей. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост, и е активно посещаван от хиляди туристи. До втори тур се стигна, след като на 25 октомври 47,62 % от избирателите в селото гласуваха за Мустафа Мустафа от ГЕРБ, а за младата дама от ДПС – 46, 03 %.
Вчера в Кърджалийска област до урните за балотажа в 10 кметства отидоха 2 930 избиратели, докато по списък числото им е 4 175 души. В 8 от селищата има избрани кметове, 2 отиват на трети тур. В кметство Теменуга, Ардинско, бе избран кмет от Реформаторския блок, а в Чифлик край Кърджали ще управлява независим. В село Самокитка, община Кирково, балотажът беше между кандидатите на ГЕРБ и ДПС, а в крумовградското Черничево – между БСП и ДПС, но тъй като гласовете за опонентите бяха равни, там ще се състоят нови избори.
Още през миналата седмица започнаха заличавания на общински съветници, първо от листата на ДПС в Черноочене. По тяхно искане в местния парламент няма да работят трима, но на местата им влизат други. В ОИК в Крумовград и Кирково днес няма подобни заявления за откази от постовете на съветници. В Джебел освобождаване искат двама от ДПС. В Ардино водач на листата на ГЕРБ беше д-р Адам Персенски, който очаквано предпочете да продължи кариерата си като зам.-министър на здравеопазването и се отказа от позицията на общински съветник. Там и спечелил от ДПС внесе заявление за отказ.
В последния ден на октомври областният управител на Кърджали Илия Илиев внесе заявление в ОИК, с което декларира, че няма да положи клетва в новия Общински съвет. Освен водач на листата на ГЕРБ, Илиев бе и кандидат за кмет, но не успя да стане такъв. Оставка от поста общински съветник подаде и травматологът д-р Спас Пасев, който в листата на ГЕРБ бе под №12, но преференциите го пратиха в състава на политическата група в съвета. Сега интригата в Кърджали е кой ще оглави местния парламент. Трима са фаворитите за поста в ДПС – досегашният председател Раиф Мустафа, общинският лидер Мухарем Мухарем и колегата му от младежката структура Байрам Байрам. На предишните местни избори тежки скандали разтърсиха движението и то се разцепи на три крила, след като централното ръководство заповяда на вече избрания председател на Общинския съвет да подаде незабавно оставка и да бъде избран друг на мястото му, пак от ДПС. Последваха 6 факса и накрая след инфарктно тайно гласуване Раиф Мустафа седна на поста. Очертава се и друга драматична линия в управата на Кърджали – съпругът на зам.-кметицата по образованието и културата Елисавета Кехайова стана независим кмет на смолянската община Неделино. Тя е на път да влезе в третия си мандат в екипа в областния град, но пък в изборната нощ още неположилият клетва стар и нов кмет Хасан Азис намекна за бъдещи промени с акцент върху професионализма. Неделинският кмет Боян Кехайов е зам.-директор в ОД на МВР в Кърджали, но ще се премести там, където е новият му кабинет. Не е ясно дали съпругата ще го последва там и ако да, кого ще излъчат т.нар. помашки дружества, които тя представлява в етнически шарения кабинет на Азис.