72 часа след изненадващото уволнение на зам.-министър Антон Павлов, който кадрувал в Брюксел зад гърба на премиера Борисов, не е ясно кой му е дал мандат.
В петък “24 часа” съобщи детайли около отстрелването на Павлов, който бе част от екипа в министерството на енергетиката в служебното правителство на президента Росен Плевнелиев. Скандалната история започва през юли, когато от Брюксел изпращат информация на ресорния зам.-министър да се даде кандидатура за Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори.

Павлов информира шефа на КЕВР, че от най-високо място искат това да е бившият министър Трайчо Трайков, когото Борисов уволни в първото си правителство. В момента Трайков е част от гражданската квота на реформаторите и общински съветник в София. Иванов, който също е от реформаторите, вероятно е предполагал, че става дума за съгласувана кандидатура между партньорите във второто правителство. Имало намек от Павлов, че зад Трайков стои Румяна Бъчварова, която пък като вицепремиер отговаря за коалиционната политика. Не е ясно дали другият вицепремиер Меглена Кунева е била наясно с кандидатурата на Трайков, но точно за заседание на нейния комитет по евроинтеграция се подготвяли документите на Трайков и пристигнали в политическия кабинет на Борисов. Така се разбира за кадруването на Павлов и той вече е бивш в министерството на енергетиката.

Досега наши хора не са участвали в работата на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори, заяви шефът на КЕВР Иван Иванов.
Агенцията е нова структура в ЕС от 2011 г., която има за цел да подпомага създаването на единен енергиен пазар. В нея има борд на регулаторите, в който участват по право шефове на енергийните комисии от страните в ЕС. За България това е Иван Иванов, замества го Евгения Харитонова.
“Не съм ходил в Любляна, където е централата на агенцията, нямаме бюджет за пътуването”, каза Иван Иванов.

Другата основна структура в агенцията е административен борд. В него 8 души се назначават от Съвета на ЕС, други 4-ма от ЕК и 4-ма от Европарламента.
Тъкмо за първите 8, които се избират от Съвета на ЕС, е била номинацията на Трайчо Трайков.
Шефът на КЕВР вчера отказа да коментира дали кандидатурата на Трайков е съгласувана с него. “Предложенията за административния борд не ги правим ние”, заяви той. 

Трайков: Питаха ме, нямам полза от поста

“Не става дума за пост в ЕС, това е неплатена позиция, а и няма политическа тежест.” Това заяви пред “24 часа” бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Той твърди, че не е познавал Антон Павлов, говорил с него 2 пъти, когато зам.-министърът е търсил съгласието му да го номинират.
Павлов е съобщил на Трайков, че с КЕВР са на едно мнение за кандидатурата му. Но щял да я съгласува и по-нагоре. Бившият министър е говорил по друг повод и със сегашния - Теменужка Петкова, тя му е казала, че също одобрява кандидатурата му.

Останал е с впечатлението, че зам. -министърът Павлов е “толкова внимателен, за да не сбърка”. А и номинацията ми се е развивала за много време, за да бъде пробутване, каза още Трайчо Трайков. Всичко това го карало да мисли, че няма логика той да е причина за освобождаването на Антон Павлов. Както и че няма скандал около кандидатурата му.

“Разговарях и с вицепремиера Меглена Кунева и тя ми каза, че не е имало нужда тази кандидатура да минава за одобрение в Съвета по европейските въпроси”, твърди Трайков. Кунева не била в София през това време, но нейна служителка е заявила, че няма нужда от одобрение в съвета и тя се е съгласила с нея.

Трайков обясни, че Агенцията за сътрудничество на енергийните регулаторите е създадена през 2010 г., когато той е бил министър. Седалището ѝ е в Любляна, Словения. Решенията ѝ нямали задължителен характер.
“Може би причината да ме предложат е, че съм бил министър, а не заместник, това вероятно би осигурило представителят на България да е сред 8-те основни членове на административния съвет на агенцията”, предполага Трайчо Трайков. Съгласието му да бъде предложен в административния съвет било по-скоро поемане на ангажимент, отколкото полза.