Вотът за ДПС като общ брой гласове следва да се сравнява с вота за ДПС на други местни избори. Този резултат е от вота, който получихме през 2011г. Политически той е много по-висок, независимо, че числата говорят друго, защото 2011 г. нямаше преференциално гласуване. Всяка недействителна бюлетина е несвършена работа от нас ръководствата на партиите.
Не сме разяснили достатъчно добре, това е задача, която ще стои пред партията ни. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на БГНЕС.
Ние ще сведем до минимум недействителните бюлетини на следващи избори. Ще разгърнем огромна обучителна кампания, далеч преди местните избори. Това ще е една от основните задачи пред структурите на ДПС, каза още Местан. Стратегията за елиминирането на ДПС се провали на тези избори, партията е жива. Благодаря на всички структури и избиратели за този резултат. Без нито един корпоративен глас. Новата кауза на ДПС е да върнем политиката към морално-идейните основи. Ако политиката не стъпва на своите изначални морално-идейни основи, се превръща в нещо друго. Видяхме го за съжаление и на тези местни избори, отбеляза Местан.