Как е изглеждал един от преписите на чутовната История славянобългарска на Паисий Хилендарски видяха десетки русенци в Историческия музей. Там бе представено луксозно фототипно издание на Втората Харитонова преправка на Паисиевия текст, която е направена от йеросхимонах Харитон през 1831 година в Чирпан. Изданието става факт благодарение на проект на клуб „Старият Пловдив“ на съюза „Сороптимист България“, припомни председателката на съюза художничката Вихра Григорова. 
В Русе презентацията на книгата се организира от местния клуб на „Сороптимист“. Неговата председателка Милена Попова, преподавател по английски език в Русенския университет, припомни, че женската организация е насочена към благотворни и подкрепящи добри каузи дейности, а названието й идва от латинските думи soror /сестра/ и optimum /най-доброто/ - т.е., сестри, които искат най-доброто за жените. 
След финала на представянето много от присъстващите закупиха екземпляри от изданието с калиграфски преписаните текстове на монаха Паисий. Ще подарим по една книга на библиотека „Любен Каравелов“, на университетската библиотека и на Историческия музей, каза Попова. С част от средствата ще бъде подпомогната друга инициатива на „Сороптимист“ - включването на момичета с трудни съдби в обучения и намиране на работа.