Известен подпалвач драснал клечката на частна животновъдна ферма на Гара Бяла в неделя вечерта. Огънят за минути обхванал складираните в постройката 12 000 бали груб фураж и те лумнали в пламъци. В 20.20 часа собственикът на стопанството видял пожара, изкарал животните на открито и подал сигнал на тел.112.
На място били изпратени два противопожарни автомобила от Бяла и един от Две могили. Борбата с огъня продължила над 20 часа, хвърлени са над 50 тона вода. Едва вчера следобед двемогилската пожарна си тръгнала,а беленските коли останали да дозагасят огнищата.
Още в неделя вечерта беленските полицаи установили, че палежът е умишлен. Начинът на подпалването с тоалетна хартия подсказал на криминалистите, че подпалвачът е техен стар познайник и те арестували 52-годишния Васил Г. Цяла нощ той отричал да е драснал клечката на фермата, но накрая се уморил да лъже, нямал и алиби и проговорил. По време на разпитите той казал, че изпитвал невероятно удоволствие да гледа как гори предизвикан от него огън.
Васил Г. се прочу през зимата на 2011 година. На 24 февруари вечерта той подпали фирма “Харъб” ЕООД, която е дъщерна на холандското дружество “Флево Рубер”, правоприемник на бившата фабрика “Латекс” в Бяла. Мотивът му бил, че като дългогодишен работник е съкратен, а на негово място е назначен по-млад човек. Той обаче имал заем към банка, издържал дете студент и след отстраняването му от работа семейството му било обречено на гибел. Така в студената февруарска нощ Васил пийнал за кураж, взел едно топче тоалетна хартия и запалил фирмата за производство и търговия с каучукови смеси. Докато огнеборците потушат огъня, пламъците унищожили две електрически табла за управление на производствените машини. Така процесът на производство бил спрян за неопределено време.
Психиатрична експертиза установи, че Васил няма отклонения и Районният съд в Бяла го наказа с пробация за две години заради чистото му досие. Сега обаче го чака ефективна присъда, защото е извършил същото деяние в срока на пробацията.