Метална детска катерушка в Лесопарка е почерняла от огън, запален точно под нея. Следите от импровизираното барбекю още са там, точно под детското съоръжение - доказателство за „висшия“ интелект на пиромана.
За съжаление, оказва се, че това не е първият подобен случай в Лесопарка. Миналата година на същата площадка, преди ресторант „Липите“, беше пострадала по същия начин пързалката, разказа кметицата на Николово Марийка Генова. Било през април, служители на кметството и доброволци отишли да почистят района, когато се натъкнали на безобразието. Генова недоумява как е възможно да се пали огън на детска площадка, при това точно под катерушките, които използват малчуганите. Тя подчертава, че подобни импровизации крият голям риск и за гората. На различни места посетители често палели огън, без да се съобразяват, че могат да направят пожар.
В момента Лесопаркът е държавна територия и се стопанисва от държавно горско стопанство „Дунав“, но истината е, че там няма охрана и никой освен нас и доброволци не се грижи за детските съоръжения, каза Генова. Тя е категорична, че паркът е предназначен за отдих и заради това негов стопанин трябва да е Община Русе.
Подобна теза изказа и зам.-кметът Свилен Иванов. Той подчерта, че понеже Лесопаркът е държавен, Общината няма контрол върху територията му.
Както е известно, Общината иска да замени Лесопарка за свои гори от години, но все още сделката не е финализирана. Наскоро русенските депутати от управляващата коалиция огласиха, че процедурата е напреднала и до 6 месеца най-късно заменката ще е факт.