Предложението е на Борисов, Горанов ядосан на чиновниците, че крият ПОС устройствата
Патрулките на КАТ да бъдат оборудвани с мобилни ПОС терминали за картови разплащания. Тава предложил премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството в сряда, стана ясно от публикуваната в петък стенограма.
“Като спират и направо си плащат глобата с карти, който иска”, обяснява идеята си премиерът. Вътрешният министър Румяна Бъчварова му казва, че тя също иска да направи тази промяна и вече работи по нея.
Слагането на ПОС терминали в патрулките ще направи по-лесно приключването на фишовете, чийто размер стига до 50 лв. и се плащат на полицаите. Ако не бъдат платени веднага, за тези глоби се съставят актове.
“Да сложим, има технология, има договори с всички търговски банки. В момента, в който сложихме ПОС разплащания в митницата, премиерът го е цитирал многократно, пътните такси се качиха 17 пъти за една седмица”, подкрепя идеята за нововъведението и финансовият министър Владислав Горанов.
Обсъждането е именно заради негов доклад, че чиновниците не насочват гражданите към ПОС терминалите, каквито има на почти всички гишета, а ги карат да плащат по банков път. Банковото плащане е по-скъпо, тъй като освен самата такса се дават и от 2 до 5 лв. такса за банката, обяснява Горанов на колегите, става ясно от стенограмата.
“Имаме пример - агенцията по храните, където за една година устройството е ползвано два пъти. То просто не се прилага. В МВР имаме също такива практики с монтирано ПОС устройство, но самите служители дали им е по-изгодно да пратят човека към банковото гише, или просто не им се занимава да работят с уреда, не го използват, а това е голямо предимство за гражданите”, казал Горанов на заседанието на министрите.
На гишетата на различни администрации има монтирани 995 ПОС терминала, докладвал Горанов на правителството. В същото време за първите 6 месеца на годината в екоминистерството има само 3 плащания с карта, в това на земеделието при 45 терминала - само 106 трансакции. Най-успешно било в Министерския съвет, където на 10 терминала по почивните бази има 1517 плащания, или едва по 25 на месец.
“Моля, колеги, вижте справката в доклада! За тези устройства ние плащаме, те не са безплатни за нас. Плащаме вместо гражданите и плащаме, за да може да приемаме безплатно за гражданите приходи към бюджета. Вижте да ги използваме по-ефективно, тъй като това ни ангажира ресурс. Вижте тази справка всеки един от вас и, моля, вижте си в администрациите как може по-добре да се използва този ресурс”, поръчал Горанов на министрите според стенограмата от заседанието.