Два дни преди балотажа в неделя бе предприета рокада в ръководството на Общинската избирателна комисия – София (ОИК).
Диляна Иванова си подаде оставката в петък заради скандала със затворените хора в зала „Арена Армеец”.
Лично премиерът настоя Иванова да се оттегли поради създалото се обществено напрежение във връзка с приема и обработката на протоколите в столицата. Крайното решение се взима и за да „не се компрометира или възпрепятства предаването на протоколите в Централната избирателна комисия (ЦИК) от първи тур”.
На мястото на Иванова веднага беше предложена Полина Витанова, която е член на ОИК, а на предходните избори е била председател на 23 РИК – София.
Драмата в „Арена Армеец” се разигра малко след края на изборния ден в неделя. На първия тур на местните избори хиляди членове на секционните избирателни комисии останаха блокирани в спортната зала при предаването на изборните книжа.
Напрежението нарасна дотолкова, че здравето на мнозина се влоши и десетки души потърсиха спешна медицинска помощ. След случилото се председателят на ОИК-София Диляна Иванова коментира, че според нея някои от хората в залата са симулирали, че не се чувстват добре, за да могат да излязат.
Вместо в „Арена Армеец” документите от балотажа в района на София ще се приемат в НДК. Очакванията са организацията да бъде по-лесна с оглед на по-малкото книжа, които ще трябва да бъдат обработвани.
Междувременно правителството се извини на хората за създалия се проблем в „Арена Армеец”. От кабинета смятат, че зародишът на проблема е в законодателството, лошата организация в София и в грешни решения, взети преди изборите.
За утрешния втори тур от изборите отново ще бъдат ангажирани няколко хиляди полицаи. Вътрешният министър съобщи, че МВР е затегнало проверките и за правилното провеждане на балотажа. В петък в цялата страна е започнала акция срещу търговията с гласове, която ще продължи и днес.
На фокуса на полицаите са рисковите секции, където има съмнения за евентуални предизборни измами. На местните избори и референдума миналата неделя МВР е издало 2000 протокола за нарушения.