Твърдо сме убедени, че формирането на дясно мнозинство в общинския съвет би било в интерес на всички и предстоящите 4 години ще докажат това. След всички доказателства, които имаме от участието на Реформаторския блок в управлението на страната, с всички идеи, с реформаторския си хъс, с почтеността и принципите си, смятаме, че една такава коалиция може да се повтори по същия начин в местния парламент. Това коментира на пресконференция вчера водачът на листата на партията д-р Теодора Константинова, която ще бъде и председател на групата на реформаторите в общинския съвет. Тя посочи, че не са водени разговори с ГЕРБ, но най-вероятно това ще се случи след балотажа. 
Съставът на групата от шестима съветници е от доказали се професионалисти в различни сфери, хора с авторитет и с неопетнени имена. Ще продължим да работим компетентно, отговорно и принципно в интерес на хората, града и населените места в общината. Против сме задкулисните договорки, безпринципните предложения и решения в общинския съвет, липсата на прозрачност и привилегиите на групи, фирми и персони, заяви Константинова.
В пресконференцията участваха и зам. областният управител и председател на общинския СДС в Русе Станимир Станчев, както и общинските съветници Галин Ганчев, Росица Георгиева, Стоян Янев и Велизар Павлов, като всички отчетоха, че РБ постигна добър резултат и показва устойчивост и растеж.  
Имаме увеличаване на доверието на гласоподавателите, имаме добър процентен резултат, но очаквахме 7 и повече общински съветници. Избирателната активност и квотата са причина да влязат и други по-малки партии, но шареният общински съвет за Русе не е нещо ново, каза Константинова. 
По отношение на съвпадението на номера 17/17 при Иван Станев тя бе категорична, че в никакъв случай при него резултатът от преференциите не е на тази база, защото техните гласоподаватели са изключително интелигентни. Преференциалният вот беше изключително важен и ние като демократична формация не сме подписвали договори за лоялност, нито сме забранявали на хората да използват своите качества мажоритарно, за да получат доверието на избирателите. В листата си заложихме на личните качества на кандидатите, заяви Константинова. 
Във връзка с неуредиците на национално и местно ниво в секционните избирателни комисии, реформаторите в Русе са категорични, че трябва да има професионални СИК и да има по-добра организация, като това изисква промяна на Изборния кодекс. Те са споделили своята позиция преди два дни и с депутата от РБ Румен Христов.
Така ще спрем с чуденето защо протоколите са грешни, защо липсват преференции или защо липсват гласовете на самите кандидати и роднините им, каза Константинова.
Галин Ганчев сподели, че вижда мястото си в комисията по образование. Росица Георгиева смята, че ще бъде полезна в комисиите по култура и религиозни въпроси и по образование, а Стоян Янев изяви желанието си да работи в областта на икономическата политика и младежта и спорта.