Пълно обследване на пътищата от републиканската пътна мрежа в Търновско е разпоредила окръжната прокуратура в града. До 30 ноември данните трябва да са на бюрото на шефа на обвинителите Емил Денев. Акцията е по реда на административния надзор и има за цел превенция на тежките катастрофи в началото на зимния сезон.

Пътни полицаи и служители на Областното пътно управление в Търново трябва да набележат всички места с непочистена растителност, липсващи мантинели и елементи на пътната безопасност, които създават предпоставки за произшествия с ранени и жертви. "Ако има такива пропуски, прокуратурата ще издаде разпореждане към съответните органи да изпълнят задълженията си", поясниха оттам.

Статистиката показва, че тежките катастрофи в Търновско са се увеличили с 51 през тази година, в сравнение с 2014 г. В 191 произшествия смъртта си на пътя са намерили 18 души, 248 са ранени. За същия период м.г. жертвите са 14, а пострадалите 167. Основната причина е висока скорост, казаха от Пътна полиция - Велико Търново.

18 288 са електронните фишове за превишена скорост от мобилните камери на КАТ. От снимки на стационарните системи за контрол са съставени 341 акта. Рекордьор е рокер, който през август прелетял край камерата в село Раданово с 231 км/ч при ограничение от 50 км в населеното място. "За жалост се е движел срещу системата и няма как да бъде установен нарушителя, защото при мотоциклетите има само една регистрационна табела - отзад", обясни Радостин Върбанов от сектор "Пътна полиция" в Търново. Миналия декември шофьор е заснет в с.Шереметя със 186 км. Той отнесъл глоба от 1000 лв. и три месеца лишаване от правоуправление.