За всяка майка първата дума на бебето й е запомнящ се момент, но Ема Мурей е мислила, че това никога няма да се случи с малкия й син Аарон. Момчето се ражда преди две години в Шотландия без мозък - по-точно с толкова малка част от мозъка, че може само да диша и да се движи. Минути след раждането през 2013 г. Ема разбрала, че детето й страда от рядко заболяване, което прави живота на бебето невъзможен.Някои казват, че момчето е без мозък, а други с толкова тънък мозък, че е невъзможно да мисли и говори. 24-годишната Ема била повикана в болницата, за да се сбогува с новороденото си, но по чудо две години по-късно Аарон не само е със семейството си, но и казал първата си дума: „Мамо”.

Чудото се случило, докато малкото момченце си играело с по-голямото си 3-годишно братче Джак. Лекарите били изненадани от оцеляването на Аарон и направо шокирани, че той е проговорил - противно на науката и познания за медицината. „Когато се роди, ми казаха, че той няма да оцелее. Казаха ми, че ще живее само три минути, три часа или три дни. Лекарите ми казаха, че ако нямаше друг орган, те са щели да направят нещо, но друг мозък…е невъзможно. Но Аарон показа, че е истински боец. Той ме погледна и каза „мамо”. Не можех да повярвам. Не мислих, че това някога ще да ми се случи”, казва през сълзи Ема.

Тя разбрала, че е бременна за втори път, когато постъпила в болница с болки, които смятала, че са свързани с друго заболяване. Но там й казали, че болките всъщност са родилни: „С моя по-голям син нямах никакво съмнение, че съм бременна, но с Аарон просто бях наддала няколко килограма. Нямах сутрешно гадене и цикълът ми не беше спрял. Посред нощ майка ми и баща ми ме закараха до болницата с ужасни болки, които мислих, че са от апендисит. Но малко след това докторите ми казаха, че съм в болница, за да родя". Ема веднага била откарано в друга болница, където се родило момченце с много по-голяма глава от нормалното. Лекарите ми казаха, че се е оформила само много малка част от мозъка. Този вроден дефект засяга две на 10 000 раждания. Повечето бебета умират преди раждането. „Бях с разбито сърце. Той бе свързан с апарат, а аз не можех да направя нищо. Само стоях и галех малката му ръчичка. Дори не бях разбрала, че съм бременна, а бебето ми щеше да умре само след 24 часа”, разказва през сълзи майката.

„Но след часове състоянието му не се влоши, а започна да се подобрява. Лекарите разбраха, че той може да диша без чужда помощ. През следващите дни просто чакахме лошото да се случи, но Аарон явно имаше други намерения. Обясниха ми, че мозъкът му не е развит и той има много ограничени функции. Но неговите вътрешни органи работеха, той можеше да диша, да вижда и да чува. Всичко започваше да прилича на чудо. Той се бореше”. Аарон претърпял операция, след която му позволили да си отиде вкъщи при по-голямото си братче. „Най-емоционалният момент беше преди няколко седмици, когато той ме погледна и каза :”Мамо”. Гледах го в шок и избухнах в сълзи. Когато Джак каза „мамо” беше невероятно, но това беше специално.

Оттогава Аарон е казвал няколко пъти „Здравей”. Беше ни казано, че той винаги умствено ще бъде новородено, но ние виждахме как той пораства. Може би защото е заобиколен с любов и обича да участва във всичко, което се случва. Големият му брат го обожава и му пее, докато заспи. Въпреки че Аарон не може да ходи, родителите му не знаят какво да очакват и дали някой ден няма да го водят за ръка. „Не знаем какво ще стане в бъдеще, но знаем, че сега Аарон е щастливо и доволно момче. Всеки момент с него е ценен. Когато се роди, си направих кутия за ценните неща, които да ми напомнят за него, когато един ден изчезне. Но сега не слагам нищо в нея” Сега семейството е започнало да планира Коледа. Най-важното за тях е да бъдат заедно, а Аарон ще бъде въодушевен, защото обича да е с много хора. А и ще получи любимото си плюшено мече за подарък.