Епицентърът на военната операция в Сирия в момента е Тел-Бис. "Ислямска държава" стремително губи позиции. Терористите бягат, оставяйки добре укрепените си позиции и десетки километри траншеи и подземни тунели. Загубите на ислямистите се потвърждават и от разузнаването - вече са унищожени стотици складове за оръжие, заводи и цели укрепени райони.Ракетите, изстреляни от от хеликоптерите на сирийската армия, стремително се приближават към целта, оставяйки в небето черни ивици. Точните удари са придружени с одобрителни възгласи на земята. Тънкостите на настъплението обяснява командващият операцията. На кадрите се вижда добре - боевете се водят, както се казва, за всеки метър, за всеки дом, съобщава тв канал "Звезда".

Както отбелязва командирът на батальон 18-1 на сирийската армия Хаман Амасур: "Обстрелваме целите на терористите всеки час. Налага ни се да сменяме своите позиции, за да се приближим още повече към сградите, превзети от бойците на "Ислямска държава". Те се съпротивляват, но ние сме повече. Освен това - и добре въоръжени"

Припомняме, че на 30 септември Русия, по молба на президента Башар Асад започна военна операция срещу терористите от "Ислямска държава" в Сирия. Само за две седмици руските бомбардировачи нанесоха по ислямистите стотици удари, бяха унищожени около 300 бойци, тренировъчни лагери, командни пунктове, складове с боеприпаси. Обектите на ИД бяха поразени и от руски кораби. 26 крилати ракети бяха изстреляни от акваторията на Каспийско море. Всички до една достигнаха своите цели.