Възрастна жена беше убита от крадци в плевенското село Мечка за последните й 20 лева, съобщи Нова телевизия.

74-годишната Виолета Лакова е намерена мъртва в петък вечерта след като нейни съседи подават сигнал до кмета, че в къщата ѝ не свети и храната, която ѝ носят от социалния патронаж, стои на оградата. Близките ѝ я намират на леглото в безпомощно състояние, като по тялото ѝ имало следи от насилие.

По-късно разбират, че последните ѝ 20 лева, които била приготвила за рождения ден на сина си, били откраднати. Съседите на Виолета са шокирани от случая. Заподозрени за убийството са семейство безработни роми, които живеят на няколко преки от дома ѝ. В ареста е оставен само един от тях - 20-годишният Сергей Лалев. Полицията продължава да работи по изясняването на случая.

И други жителите на плевенското село са сред потърпевшите от нападения и обири „Всяка вечер крадат. Дори заплашиха в началото на януари да ме изнасилят и да ме убият. Те дойдоха и ми счупиха всички стъкла, просто за да се гаврят с мен. Казах на полицията кои са, а те се върнаха да ме убият. Един от ромите, които ме обраха, е син на кмета", каза една от потърпевшите. Кметът на селото от своя страна категорично отрече да има нещо общо с криминалните деяния и заяви, че ще съди клеветниците.

„След като поставиха видеонаблюдение кражбите намаляха и бяха разкрити няколко случая", каза той.

Много други жители на селото също разказаха за случаи, при които са обирани.
Директорът на полицията каза пред Нова телевизия, че са пристигнали 12 служители на жандармерията, които ще обиколят с два автомобила проблемните села Мечка, Коиловци и Бръшляновци. „Това ще продължи докато хората живеят спокойно, това е разпореждането на главния секретар на МВР", заяви той.

Тази сутрин от София към проблемните села в 15 области на България тръгват въоръжени патрули. Те ще работят по справяне с кражбите и обирите на домове и вили. Полицията разработи план, в който кметовете на селата ще насочват с информация части на жандармерията. Идеята е полиция и общини заедно да изготвят план за действие, за да може в кратки срокове проблемите с битовата престъпност поне да бъдат намалени.