Половината от съветниците в новия общински съвет в Русе ще бъдат добре познатите стари лица, останалата половина ще са нови и без опит в политиката хора. В мандат 2015-2019 от 51 съветници нови са 22, докато в предишния са били 29. Дали балансът между опитни и нови общински съветници, които русенци си избраха, е верният, ще стане ясно в следващите четири години. Окончателният състав на общинския съвет ще стане ясен след решение на Общинската избирателна комисия.  
ГЕРБ вкарва 21 съветници, като позициите си запазват 17 - Бедрос Пехливанян, д-р Кирил Панайотов, Емил Милушев, Йорданка Даневска, д-р Ервин Чакърян, проф. Васил Пенчев, Димитър Кънчев, Елка Симеонова, Марияна Иванчева, Събина Павлова, Тихомир Георгиев, Светлозар Симеонов, който зае мястото на шефа на болницата д-р Иван Стоянов, Владислав Атанасов, Борислав Богомилов, Мария Димитрова, Сашо Нунев и Орлин Дяков, който ще влезе на мястото на Наталия Кръстева, която отново ще бъде зам.-кмет в екипа на Пламен Стоилов. Ново лице, което ще влезе на мястото на другия нов стар зам.-кмет Иван Григоров, ще е Ангел Стефанов, който е бил областен координатор на Предприемачи ГЕРБ. Останалите трима са нови, но познати лица - д-р Кристиян Иванов, хореографът на фолклорния танцов театър „Найден Киров“ Богдан Донев и многократният шампион по лека атлетика и бивш съветник с бюлетината на „Гергьовден“ Евгени Игнатов.  
Три от партиите вкарват по шестима съветници. Това са „Патриотите-ВМРО“, Реформаторският блок и БСП.
При патриотите от предишния общински съвет е само Галин Григоров, който ще бъде и председател на групата. Една от основните му цели е да направи страхотен екип, който да се бори за доброто на гражданите и общината. Това, което сме предлагали в програмата, идеите и принципите, които сме отстоявали досега, ще бъдат наша цел и занапред, категоричен е той.
Дали „Патриотите-ВМРО“ ще бъдат опозиция, зависи от политиката, която ще проведе общината. Ако тя е в полза на гражданите, ако не предизвиква разделение, тогава можем да седнем и да говорим и да има консенсус, каза още Григоров.
Нови ще са юристът Иво Пазарджиев, който даде заявка, че ще наблюдава решенията на Общинския съвет да бъдат законни, както и ще следи всички обществени поръчки, за да е сигурен, че няма привилегировани кръгове и фирми. Като дългогодишен спортист той ще лобира за създаване на нова спортна инфраструктура в града и подпомагане на спортните клубове. Останалите в групата са Владо Владов, управител на фирма в областта на пожарната и аварийна безопасност, а приоритетната му цел е разширяване на малкия бизнес в града, ортопедът д-р Севдалин Ангелов, който ще работи за това русенските граждани да получават най-качествената здравна услуга, Ивета Георгиева, която е магистър инженер по транспорт, и управителят на голямата русенска фирма и партньор на гиганта ИКЕА „Доминекс Про“ Нина Крушева. 
Почти изцяло нова ще е и групата на реформаторите, които също вкарват 6 съветници, като при тях от стария общински съвет е само д-р Теодора Константинова, а останалите петима са нови, но също добре познати лица. Сред тях са директорът на училище „Васил Левски“ и кандидат за кмет на блока Галин Ганчев, Росица Георгиева, която работи в регионалния инспекторат, университетските преподаватели Иван Станев и бившият зам.-кмет проф.Велизар Павлов, както и регионалният координатор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия Стоян Янев. 
От БСП влизат шестима съветници, които са добре познати с изключение на Кристиян Галев, при който роля изиграва феноменът 24/24. Четирима от тях вероятно ще запазят и местата, на които седяха в предходния мандат на местния парламент - Христо Белоев, Пенчо Милков, Александър Неделчев и проф.Николай Михайлов. Другото ново, но добре познато лице, е екскметът и неуспял кандидат за нов мандат Божидар Йотов. 
АБВ вкарва във властта трима души, които не са били съветници, но пък са известни, доказани и успели. Това са адвокат Венцислав Великов, който е и областен председател на партията, хирургът д-р Милко Костадинов и шефът на Драгажен флот Валери Иванов. 
По двама съветници в новия общински съвет ще имат БДЦ - треньорът по борба Борислав Рачев и Веселко Цветков от „Топлофикация Русе“, и Атака - бизнесменът Мирослав Славчев, който беше и в предходния общински съвет, и Роберт Калустян, който беше зам.-председател на Районната избирателна комисия в Русе миналата година. Двамата съветници от ДПС са Дауд Ибрям, който беше кандидат за кмет на партията и е бивш шеф на РИОСВ, и съветникът от предходния мандат Айдоан Джелил. 
Българска социалдемокрация също има двама съветници - бизнесмените Веселин Велчев и Георги Георгиев. 
Глас народен вкарва Мариета Волф, която е PR на медицинския център по репродуктивно здраве „Д-р Щерев“.