Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че ще има актуализация на бюджета, предаде репортер на БГНЕС.
„Гледам на нея като неизбежна по две причини. Първо, защото по-голямата част от предложената актуализация за 2015 г. е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства за програмния период 2007-2014 г. Около 2/3 от ресурса отиват за тази цел“, каза финансовият министър.
„Другата част, ако видите по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала“, допълни той и уточни, че след като нормативно не е подготвена оптимизацията за разходите на персонал, на него не му остава нищо друго освен да „изплати възнагражденията на тези хора, които не носят вина, че не сме успели да вместим бюджетите в съответните целеви стойности“.
Горанов припомни, че още през месец март 2015 г. е алармирал, че темповете, с които се правят промените – административните реформи в МВР и МО, са незадоволителни.
„Положих всички усилия, за да се приложат тези реформи. По една или друга причина не успяхме да го постигнем. Има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнително оптимизиране на текстовете за отбрана и сигурност. Ще използваме подходящ момент да ги предложим“, заяви Горанов.
Той заяви, че е поел ангажимент да не останат редовите служители в отделните системи без заплати през месец ноември и декември, поради причина, че „политическите ръководства на отделните министерства не са могли, не са искали или не им е стигнало времето да направят една или друга реформа в посока актуализация“.