Европейският печат се пита за последиците от успеха на произведения вчера референдум в Швейцария за ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на споразумението с Европейския съюз за свободно движение и по-конкретно за отношенията между Конфедерацията и ЕС.
Френският делови ежедневник "Еко" пише за "резултат с трудни за прогнозиране икономически последици".

"Швейцарците ще затворят границите",

отбелязва левият френски вестник "Либерасион". На страниците на изданието, френският политолог Жан-Ив Камю обяснява резултата на първо място с "икономическия егоизъм".

Консервативният германски вестник "Велт" пише, че Швейцария ще трябва да преразгледа близките си отношения с ЕС. Няма как нещата да продължат както досега, предупреждава изданието и подчертава, че дясната популистка Швейцарска народна партия (ШНП), която инициира референдума, "ще научи колко е трудно да се отделят положителните аспекти от двустранните договори с Брюксел от нежеланите аспекти".
Друг германски вестник, левоцентристкият "Берлинер цайтунг", проявява по-голямо разбиране към резултата от референдума: "Онези (германци), които се подиграват на страха (на швейцарците) от чужденците, би трябвало най-малкото да помислят над факта, че в Швейцария делът на чужденците, който възлиза на 23% от цялото население, е близо три пъти по-висок от този в Германия."

"Швейцарците (казват) на европейците: Вън!",

гласи провокативното заглавие на белгийския френскоезичен ежедневник "Соар". Изданието отбелязва, че двустранните споразумения между Швейцария и ЕС са били "изпратени на гилотината" с разлика от само 19 516 гласа при общо 3 млн. избиратели (резултатите са много близки, като швейцарците одобриха ограничаването на имиграцията с нищожно мнозинство от 50,3%).

"Този резултат ще принуди Европейския съюз да преосмисли близките си отношения с Швейцария и да сложи
край на свободното движение на хората, което е в сила от 2002 г.",

коментира испанският левоцентристки вестник "Паис". Той прогнозира сериозна политическа криза между ЕС и Конфедерацията. Според "Паис" това е най-лошият възможен резултат за повечето швейцарски политици и компании. В по-общ план изходът от референдума отразява надигането на популистки и ксенофобски настроения в цяла Европа три месеца преди изборите за Европейски парламент, коментира изданието.
Друг испански вестник, консервативният "А Бе Се", също пише, че резултатът излага на опасност отношенията между Швейцария и ЕС.

Печатът във френскоезична Швейцария е

"повален" от "шамара"

на успеха на референдума. Вестник "Тан" предупреждава, че предстоящото отпращане на контингентите от европейски работници е

"исторически поврат в европейската политика на Швейцария,

който ще има непредвидими последици". Излизащият в Женева ежедневник обръща внимание на рязкото разделение по въпроса между градовете, които са се обявили против ограничаването на имиграцията, и селата, които са подкрепили мярката, както и между френско- и германоезична Швейцария, които съответно са гласували със "за" и "против".

"За пореден път

регионите, които са най-слабо засегнати от имиграцията и свободното движение на хората, изразиха най-ясно своята воля да ги обуздаят",

отбелязва "Тан" и изразява съжаление, че нито един представител на властите не е пожелал да помисли задълбочено за причините за тази нова пропаст между езиковите области, от една страна, и между градовете и селата, от друга.

Друг френскоезичен швейцарски вестник, "Трибюн дьо Женев", определя резултатите от референдума като шамар за Федералния съвет (правителството).

"Денят, когато една просперираща държава си причини сама голяма криза",

пише излизащият в Лозана ежедневник "Вен катр йор". Вестникът отбелязва, че след като са отхвърлили на референдум през 1992 г. присъединяването на страната си към тогава Европейската икономическа общност, швейцарците са преживели трудно десетилетие с икономическа стагнация, повишаване на безработицата и влошено състояние на държавните финанси. Трудни времена чакат дълбоко интегрираната икономически, но много изолирана политически Швейцария, предупреждава изданието.

Брюксел предупреди, че

достъпът на Швейцария до единния европейски пазар на стоки и услуги е застрашен,

след като гражданите на страната гласуваха за въвеждане на квоти за имигранти от ЕС, пише "Файненшъл таймс". "Ние уважаваме демократичния избор на швейцарския народ. Но четирите фундаментални свободи – свободно придвижване на хора, стоки, капитали и услуги са неделими. Не може да съществува единен пазар с пробойни”, заяви вицепрезидентът на ЕК Вивиан Рединг.

Две спонтанни демонстрации, организирани набързо във "Фейсбук", се състояха снощи в Швейцария в знак на протест срещу резултата от референдума, посочва АФП. Между 500 и 600 души излязоха в столицата Берн и около 300 – в Люцерн. Те протестираха мирно и издигнаха лозунги като "Тяхната Швейцария – нашият кошмар", "Право на пребиваване за всички навсякъде" и "Срам ни е".