Изборните куриози продължават и след нощта на вота. Прочулото се покрай Изборния кодекс кърджалийско село Яребица си има кмет след 4 пуснати бюлетини, три от тях са за Решед Ахмед Тефик и една... недействителна, пише "Родопи 24".
7 членове на секционната избирателна комисия и трима наблюдатели са броили бюлетините и в 19.45 часа на 25 октомври са подписали протокола.
За село Яребица се заговори още през лятото. „Тук имапетима жители в момента, но по постоянен адрес се водят над 100 души и наесен там ще има избор за кмет", заяви тогава депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.
Тя заяви, че и други подобни случаи има в смесените региони и затова не било редно в изборния кодекс „Манолова" да се сваля границата за избор на кмет от 300 на 100 жители по постоянен адрес.
Тъй като има изискване за уседналост, изселниците ни, които имат постоянен адрес тук, но и настоящ на друго място, нямаха право да участват във вота. Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис пък предупреди, че само в община Кърджали ще се наложи 46 нови кметства да функционират във фургони, защото в новите кметства няма обществени сгради.
В селот, чийто кмет бе избран с цели ... 4 бюлетини, с постоянен адрес се водят 118 души, само 10 от тях бяха включени в избирателния списък. Яребица ще бъде най-малкото „кметство на колела" в България.
Къщата с най-много хора в селото ще си има кмет. Това бе решено на общоселското събрание през септември. Реално живеещи там са 7 души, а 4-членно семейство стигна до извода, че е редно техен представител да се кандидатира от ДПС. Това е Решед Тефик.