АвтоВАЗ разработва всъдеходна версия на модела си XRay, чието пускане в серийно производство е планирано за следващата година. Изданието "Колеса" разкри подробности за проекта и предложи свое виждане за това как ще изглежда моделът.

Като всеки всъдеход, и Lada XRay ще предлага увеличен просвет и големи колела. За автомобила са подготвени защитни елементи от неръждаема стомана, които ще бъдат поставени под предната броня, както и пластмасови предпазители на праговете и калниците. Предвидени са рейлинги на покрива, а също така и резервна гума на вратата на багажника.

Автомобилът ще бъде оборудван със система за задвижване на четирите колела, която ще бъде идентична с тази на концептуалния модел Lada XRay 4x4, показан на изложбата Moscow Off-road Show през август миналата година. Още тогава директорът на проекта Олег Груненков заяви, че подобна машина може да се появи на пазара до февруари 2016 г.

За всъдеходния XRay се предвижда 1,8-литров бензинов мотор с мощност 123 к.с. Той ще се куплира с роботизирана скоростна кутия с два съединителя, която в момента се подлага на допълнително калибриране в Германия, сочи информацията.