Земеделският министър Десислава Танева (ГЕРБ) напълно споделя идеята на колегата си здравен министър Петър Москов (Реформаторски блок) за нуждата у младите хора да бъдат създавани навици за здравословно хранене.  

В същото време по думите й въвеждането на данък трябва да бъде внимателно анализирано, защото ще бъде платено от потребителите.

Танева каза, че в поне шест държави се прилага подобен модел, функциониращ на различен принцип, обикновено с диференцирана ставка на ДДС за различните храни и продукти, или с налагането на акциз. "Веднага мога да кажа например за енергийната напитка, че трябва да има такъв данък или акциз, защото не може да бъде употребявана в такива големи количества. Всичко останало обаче трябва да бъде внимателно анализирано,", каза министърът.

"За това дали една храна е вредна, дали безопасна, решава европейският орган EFSA. На основание точно на негово решение, съответните продукти или съставки се допускат в храните", отбеляза тя. 

Танева съобщи, че ведомството полага усилия освен мляко и плодове в училище децата да получават и мед по схемите, финансирани от еврофондовете.